W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie odbyła się 9. edycja konkursu ,,Moje pasje kulinarne”. Tegoroczną tematyką były zioła oraz kwiaty w kuchni, więc uczestnicy musieli wymyślić i przygotować takie dania, w których mogli wykorzystać te dodatki.
Osoby chętne do wzięcia udziału były zobowiązane w swoim zgłoszeniu konkursowym określić danie, które zamierzają przyrządzić, podać składniki oraz ich proporcje, a także opisać dokładny sposób jego przygotowania.
Do konkursu zgłosiło się dwóch uczestników – Jakub Klimczak z klasy 4 oraz Maciej Kondoszek z klasy 1, którzy zdecydowali się przygotować dania kuchni włoskiej. Kuba przygotował ravioli nadziewane serem ricotta i płynnym żółtkiem, a jego przeciwnik Maciek przyrządził foccacie ze szparagami podawaną z tzatziki i do tego zaserwował herbatę.
Przygotowane potrawy zostały ocenione przez nauczycieli przedmiotów zawodowych – panią Karinę Gaj – Woźniak oraz pana Edwarda Trojanowskiego. Oceniali oni pod kątem przygotowania ich zgodnie z tematyką konkursu, sposób przyrządzenia, wygląd dania oraz przede wszystkim jego smak.
Konkurs zakończył się zajęciem przez dwójkę uczniów ex aequo 2. miejsca. Zostali oni nagrodzeni gadżetami kulinarnymi oraz oceną z przedmiotu zawodowego.
Prezydent Jaworzna wydał pozwolenie na budowę fabryki samochodów elektrycznych marki Izera w Jaworznie. Co oznacza,…
Na ulicy Wojska Polskiego doszło do awarii autobusu elektrycznego PKM Jaworzno. Pojazd zepsuł się w…
233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja i Święto Narodowe Trzeciego Maja były okazją dla młodego…
Rozpoczyna się budowa nowego przystanku kolejowego Sosnowiec Jęzor Południowy. Ułatwi on podróż do Katowic, Mysłowic,…
Jaworzno w województwie śląskim zyskało pierwszy oddział VeloBanku. Położona w centralnym punkcie miasta, przy ulicy…
W Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaworznie odbył się Konkurs Pięknego Czytania Poezji i Prozy Jaworznickich…