Tak było rok temu: Jajecznica z pokrzywą w Geosferze
Jeszcze za wcześnie, aby mówić o tradycji, ale spotkania UTW przy jajecznicy zmierzają właśnie w tym kierunku. Chociaż pogoda nie dopisała, zdecydowanie dopisywał dobry humor. Jajecznicę przygotowano na bogato, z boczkiem, cebulą, kiełbasą na smalcu i ze składnikiem, który czyni to proste danie właśnie wyjątkowym – czyli z pokrzywą. W tym roku przybyło także kilka nowych osób, zachęconych spróbowaniem nietypowej jajecznicy.
Jaworznickie przygotowywanie jajecznicy z pokrzywą to połączenie i zmodyfikowanie dwóch tradycji, naszej lokalnej oraz ze śląska cieszyńskiego.
Wspólne spotkanie upłynęło w miłej atmosferze przy ognisku, wspólnym śpiewie i oczywiście przy głównym daniu tego dnia.
Zobacz także: Inauguracja roku akademickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku
Seniorzy z Jaworzna po raz kolejny pokazali, że najlepiej czują się, jak aktywnie spędzają czas. Poza licznymi zajęciami i wykładami, prowadzonymi przez UTW, organizują także spotkania plenerowe, jak to w Geosferze. Ich optymizm i energia zdecydowanie przeczą stereotypowi osoby starszej. Chcą ciągle iść do przodu i cały czas są głodni nowych wrażeń.
[poll id=”16″]
Kiedy piszę ten tekst, trwa głosowanie w II turze wyborów na prezydenta naszego miasta. Ze…
W dzisiejszym, coraz bardziej laicyzującym się świecie, niejednokrotnie odżegnujemy się od różnego rodzaju kontekstów czy…
Mam tu na myśli samotność zarówno tych, którzy się szczerze nawrócili, jak i tych, którzy…
Nazwa „Wędrujące kamienie” kojarzy się przede wszystkim z Parkiem Narodowym Dolina Śmierci w Kalifornii i…
W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Jaworznie odbyły się oficjalne uroczystości z okazji Święta…
Jaworznicka Geosfera zaprasza na obchody Dnia Ziemi, które zaplanowano na 26 i 27 kwietnia. Co…
View Comments
Nie :)
Jest wiele super potraw z pokrzywą, które są wyśmienite choć jajecznicy nie próbowałem z takim dodatkiem. Myślę, że się skuszę :)
Proszę nam polecić kilka, sami chętnie spróbujemy :)
Generalnie można stosować pokrzywę w potrawach zastępując szpinak (myślę,że dania z pokrzywą są nawet smaczniejsze no i bogate w wiele witamin) zaczynając od koktajli, smoothie przez zupy, sosy do np. makaronów,ryb bądź pesto do mięsa. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni :) a uważam, że w kuchni warto eksperymentować i być otwartym na nowe smaki. Ja taki jestem :) pozdrawiam
Patrz, ciocia Cecylia Galas Kuroś! -Wujek Stasiu! ;-)
No jakżeby mogło Stasia tam nie być !...przecież jajecznica by się nie udała!....ha ha...ponoć była bardzo dobra !... :)
Pojadę z wujkiem na wakacje, to może nam zrobi ;)
No raczej ;)
Osobiście piłem sok z pokrzyw. Podobno niezwykle zdrowy. Smak przemilcze........