Categories: NewsŻycie miasta

Jajecznica z pokrzywą w Geosferze. UTW zorganizował spotkanie

Na śniadanie najlepsza jest jajecznica. Z boczkiem, cebulką, kiełbaską i oczywiście na smalcu. A co gdyby dodać do niej pokrzywę?

Po raz pierwszy słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Jaworznie spotkali się na wspólnym przygotowywaniu jajecznicy w Geosferze rok temu. Integracyjne spotkanie spodobało się wszystkim tak, że jednogłośnie postanowiono o jego kontynuacji.

Tak było rok temu: Jajecznica z pokrzywą w Geosferze

Jeszcze za wcześnie, aby mówić o tradycji, ale spotkania UTW przy jajecznicy zmierzają właśnie w tym kierunku. Chociaż pogoda nie dopisała, zdecydowanie dopisywał dobry humor. Jajecznicę przygotowano na bogato, z boczkiem, cebulą, kiełbasą na smalcu i ze składnikiem, który czyni to proste danie właśnie wyjątkowym – czyli z pokrzywą. W tym roku przybyło także kilka nowych osób, zachęconych spróbowaniem nietypowej jajecznicy.

Jaworznickie przygotowywanie jajecznicy z pokrzywą to połączenie i zmodyfikowanie dwóch tradycji, naszej lokalnej oraz ze śląska cieszyńskiego.

Wspólne spotkanie upłynęło w miłej atmosferze przy ognisku, wspólnym śpiewie i oczywiście przy głównym daniu tego dnia.

Zobacz także: Inauguracja roku akademickiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku

Seniorzy z Jaworzna po raz kolejny pokazali, że najlepiej czują się, jak aktywnie spędzają czas. Poza licznymi zajęciami i wykładami, prowadzonymi przez UTW, organizują także spotkania plenerowe, jak to w Geosferze. Ich optymizm i energia zdecydowanie przeczą stereotypowi osoby starszej. Chcą ciągle iść do przodu i cały czas są głodni nowych wrażeń.
[poll id=”16″]

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

View Comments

  • Jest wiele super potraw z pokrzywą, które są wyśmienite choć jajecznicy nie próbowałem z takim dodatkiem. Myślę, że się skuszę :)

    • Proszę nam polecić kilka, sami chętnie spróbujemy :)

    • Generalnie można stosować pokrzywę w potrawach zastępując szpinak (myślę,że dania z pokrzywą są nawet smaczniejsze no i bogate w wiele witamin) zaczynając od koktajli, smoothie przez zupy, sosy do np. makaronów,ryb bądź pesto do mięsa. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni :) a uważam, że w kuchni warto eksperymentować i być otwartym na nowe smaki. Ja taki jestem :) pozdrawiam

    • No jakżeby mogło Stasia tam nie być !...przecież jajecznica by się nie udała!....ha ha...ponoć była bardzo dobra !... :)

  • Osobiście piłem sok z pokrzyw. Podobno niezwykle zdrowy. Smak przemilcze........

Recent Posts

Z perspektywy: Miasto nasze nie skończy się w poniedziałek

Kiedy piszę ten tekst, trwa głosowanie w II turze wyborów na prezydenta naszego miasta. Ze…

4 godziny ago

Oczywista Nieoczywistość – Na Janie…

W dzisiejszym, coraz bardziej laicyzującym się świecie, niejednokrotnie odżegnujemy się od różnego rodzaju kontekstów czy…

4 godziny ago

Słowo na niedzielę: Inspirująca samotność

Mam tu na myśli samotność zarówno tych, którzy się szczerze nawrócili, jak i tych, którzy…

14 godzin ago

Jaworzno mało znane – Wędrujące kamienie

Nazwa „Wędrujące kamienie” kojarzy się przede wszystkim z Parkiem Narodowym Dolina Śmierci w Kalifornii i…

1 dzień ago

Obchody 3 maja w ZSP nr 3 oraz podpisanie umowy z Politechniką Śląską i firmą Enitec

W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Jaworznie odbyły się oficjalne uroczystości z okazji Święta…

1 dzień ago

Dzień Ziemi w Geosferze. Harmonogram II dnia imprezy

Jaworznicka Geosfera zaprasza na obchody Dnia Ziemi, które zaplanowano na 26 i 27 kwietnia. Co…

1 dzień ago