Pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków są bardzo łatwe w wykonaniu i nawet niedoświadczona Pani Domu upiecze te pączki bez problemu. Z ciastem się bardzo dobrze pracuje. Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są bardzo pulchne, mięciutkie. Dużym plusem jest również to, że pączki są świeże również na drugi dzień.
1 kg ziemniaków
1 kg mąki
1 szklanka mleka
3 jajka
10 dkg drożdży
2 cukry waniliowe
¼ kostki margaryny
½ szklanka cukru
Kieliszek spirytusu
Marmolada
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy, powinny być letnie. Mleko podgrzewamy lekko i mieszamy z drożdżami oraz z pozostałymi składnikami. Wałkujemy je na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka około 8 cm. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Nie trzeba czekać aż urosną tylko od razu wrzucamy na tłuszcz. Smażymy na głębokim oleju, po wyjęciu osączamy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Na słodko, na słono, z dżemem albo ze szpinakiem. A jakie są Wasze przepisy na pyszne naleśniki? Wyślijcie swoje przepisy na adres: konkursy.jaw@gmail.com do poniedziałku 6 marca. Najciekawsze przepisy nagradzamy bonem do Borowej Chaty o wartości 50 zł. Zachęcamy do załączania zdjęć.
Sezon ogrodniczy już się rozpoczął, a co za tym idzie – wzmożone prace na ogródkach.…
Rada Nadzorcza ElectroMobility Poland S.A. ogłosiła powołanie Piotra Regulskiego na stanowisko Prezesa Zarządu Spółki. Regulski…
W Jaworznie powstało nowoczesne centrum stomatologiczne, jakiego w mieście jeszcze nie było. Uśmiechnij Mi Się!…
Policjanci z jaworznickiej drogówki prowadzili czynności w zakresie działań krajowych „Prędkość”. Kontrole prowadzone były przez…
W muzealnym cyklu pt. „Z Historią na Ty” 7 spotkanie, które odbyło się 8 maja,…
Jaworznicka poetka Renata Batko w ramach swojego cyklu Jaworowe Artystyczne Spotkania organizuje w maju I…