W prowadzeniu piekarni wspierają go córka i zięć, mistrzowie piekarstwa. Wyśmienite pieczywo wypiekane u Bigaja zagwarantowało piekarni stałą klientelę, wśród niej są i tacy, którzy kupują u Bigaja od momentu powstania piekarni.
– Jako firma rodzinna – mówi Stanisław Bigaj – nie jesteśmy zainteresowani wielkością sprzedaży natomiast bardzo duży nacisk kładziemy na jakość produkowanego przez nas pieczywa.
Klient jest ważny, wobec czego pod jego gusta i potrzeby piekarnia organizuje produkcję. Stanisław Bigaj jest technologiem produkcji, przekształcanie receptur z myślą o oczekiwaniach kupujących nie stwarza żadnych kłopotów.
– Oprócz tradycyjnego pieczywa podstawowego – mówi Stanisław Bigaj – bardzo jesteśmy podatni na nowinki. W związku z tym aktualnie pieczemy chlebek kukurydziany, chlebek z pokrzywami, z pomidorami. Po prostu wymyślamy sobie co tylko możemy. Bardzo często korzystamy z gotowych miksów, ale wszystkie te składniki przerabiamy wg własnych receptur w oparciu o nasz podstawowy składnik, jakim jest żytni kwas piekarski i dopiero wtedy pieczemy.
Piekarnia u Bigaja dostarcza pieczywa nie tylko wyśmienitego w smaku ale przede wszystkim zdrowego. – Chlebek z pokrzywą – mówi Stanisław Bigaj – oprócz podstawowego składnika czyli suszonej pokrzywy zawiera takie nasiona jak siemię lniane, słonecznik i przez to jest bardzo odżywcze. Myśmy to podpatrzyli i zrobiliśmy naszą recepturę na 100 procentowy chlebek słonecznikowy. Później podpatrzyliśmy jeszcze inne receptury i wymyśliliśmy sobie chlebek wieloziarnisty, w nim sezam, siemię lniane, płatki owsiane i to jest w 100 procentach nasza receptura. To pieczywo bardzo zdrowe, oparte na naszym kwasie żytnim. Chleb pomidorowy to jest taka nowość z suszonymi pomidorami, siemieniem lnianym i sezamem. Chleb kukurydziany produkujemy z miksu, mieszanki kupionej, ale dopasowujemy ją do naszych tradycji. Jesteśmy jedną z nielicznych piekarni, które pieką ten chlebek.
Piekarnia u Bigaja stara się zadowalać wymagającą klientelę. Składa się na to również śledzenie zmian i nowości rynku piekarskiego.
– Podglądamy konkurencję – mówi Stanisław Bigaj – nie tylko na terenie Jaworzna ale również gdzie tylko jesteśmy. Oglądamy co się w sklepach ukazuje, a już na pewno oceniamy organoleptycznie. Nigdy się nie obyło abyśmy nie powąchali każdej kromki chleba lub jej się z bliska nie przyjrzeli, bo to nam wszystko mówi o danym pieczywie.
Pracę piekarni doceniono nadając jej tytuł „Piekarni z jakością” i „Firmy z Przyszłością”. Sam Stanisław Bigaj zaangażowany w działania społeczne i branżowe został odznaczony m.in. prestiżowym Złotym medalem imienia Jana Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła polskiego”. Izba Rzemieślnicza w Katowicach powołała go na „Rzeczoznawcę w zakresie piekarstwa”
Wszelkie nowości technologiczne w Piekarni u Bigaja dopasowują do obowiązującej w tym zakładzie tradycji. Wprowadzenie każdego nowego produkt poprzedza próbny wypiek i dokładna jego ocena. Piekarstwo to dla Stanisława Bigaja nie tylko profesja, to autentyczna pasja. Nic więc dziwnego, że upodobał sobie maksymę św. Brata Alberta: „Bądź dobry jak chleb”.
Nazwa „Wędrujące kamienie” kojarzy się przede wszystkim z Parkiem Narodowym Dolina Śmierci w Kalifornii i…
W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Jaworznie odbyły się oficjalne uroczystości z okazji Święta…
Jaworznicka Geosfera zaprasza na obchody Dnia Ziemi, które zaplanowano na 26 i 27 kwietnia. Co…
Miasto Jaworzno z okazji Miejskiego Dnia Ziemi zorganizowało piknik pod Płaszczką. Podczas wydarzenia przygotowane były…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W najbliższą niedzielę,…
W Geosferze z okazji Dnia Ziemi odbył się piknik ekologiczny dla jaworznickich szkół. Uczniowie mogli…
View Comments
Nie widzę oznaczenia tekstu reklamowego / sponsorowanego. Rozumiem, że Redakcja musi z czegoś żyć, ale takie oznaczenie jest chyba wymogiem prawnym.
Poza tym, czy można ustawić jakieś parametry tak, by ordynarne kawałki reklamowe NIE pojawiały się na kanale RSS?