Tradycja z nowoczesnością – Piekarnia Stanisława Bigaja

Piekarnia u Bigaja powstała w 1991 roku, to jak się mawia, typowo rodzinna piekarnia. Prowadzi ją Stanisław Bigaj, piekarz w pierwszym pokoleniu

W prowadzeniu piekarni wspierają go córka i zięć, mistrzowie piekarstwa. Wyśmienite pieczywo wypiekane u Bigaja zagwarantowało piekarni stałą klientelę, wśród niej są i tacy, którzy kupują u Bigaja od momentu powstania piekarni.

– Jako firma rodzinna – mówi Stanisław Bigaj – nie jesteśmy zainteresowani wielkością sprzedaży natomiast bardzo duży nacisk kładziemy na jakość produkowanego przez nas pieczywa.

Klient jest ważny, wobec czego pod jego gusta i potrzeby piekarnia organizuje produkcję. Stanisław Bigaj jest technologiem produkcji, przekształcanie receptur z myślą o oczekiwaniach kupujących nie stwarza żadnych kłopotów.

– Oprócz tradycyjnego pieczywa podstawowego – mówi Stanisław Bigaj – bardzo jesteśmy podatni na nowinki. W związku z tym aktualnie pieczemy chlebek kukurydziany, chlebek z pokrzywami, z pomidorami. Po prostu wymyślamy sobie co tylko możemy. Bardzo często korzystamy z gotowych miksów, ale wszystkie te składniki przerabiamy wg własnych receptur w oparciu o nasz podstawowy składnik, jakim jest żytni kwas piekarski i dopiero wtedy pieczemy.

Piekarnia u Bigaja dostarcza pieczywa nie tylko wyśmienitego w smaku ale przede wszystkim zdrowego. – Chlebek z pokrzywą – mówi Stanisław Bigaj – oprócz podstawowego składnika czyli suszonej pokrzywy zawiera takie nasiona jak siemię lniane, słonecznik i przez to jest bardzo odżywcze. Myśmy to podpatrzyli i zrobiliśmy naszą recepturę na 100 procentowy chlebek słonecznikowy. Później podpatrzyliśmy jeszcze inne receptury i wymyśliliśmy sobie chlebek wieloziarnisty, w nim sezam, siemię lniane, płatki owsiane i to jest w 100 procentach nasza receptura. To pieczywo bardzo zdrowe, oparte na naszym kwasie żytnim. Chleb pomidorowy to jest taka nowość z suszonymi pomidorami, siemieniem lnianym i sezamem. Chleb kukurydziany produkujemy z miksu, mieszanki kupionej, ale dopasowujemy ją do naszych tradycji. Jesteśmy jedną z nielicznych piekarni, które pieką ten chlebek.

Piekarnia u Bigaja stara się zadowalać wymagającą klientelę. Składa się na to również śledzenie zmian i nowości rynku piekarskiego.

– Podglądamy konkurencję – mówi Stanisław Bigaj – nie tylko na terenie Jaworzna ale również gdzie tylko jesteśmy. Oglądamy co się w sklepach ukazuje, a już na pewno oceniamy organoleptycznie. Nigdy się nie obyło abyśmy nie powąchali każdej kromki chleba lub jej się z bliska nie przyjrzeli, bo to nam wszystko mówi o danym pieczywie.

Pracę piekarni doceniono nadając jej tytuł „Piekarni z jakością” i „Firmy z Przyszłością”. Sam Stanisław Bigaj zaangażowany w działania społeczne i branżowe został odznaczony m.in. prestiżowym Złotym medalem imienia Jana Kilińskiego za zasługi dla rzemiosła polskiego”. Izba Rzemieślnicza w Katowicach powołała go na „Rzeczoznawcę w zakresie piekarstwa”

Wszelkie nowości technologiczne w Piekarni u Bigaja dopasowują do obowiązującej w tym zakładzie tradycji. Wprowadzenie każdego nowego produkt poprzedza próbny wypiek i dokładna jego ocena. Piekarstwo to dla Stanisława Bigaja nie tylko profesja, to autentyczna pasja. Nic więc dziwnego, że upodobał sobie maksymę św. Brata Alberta: „Bądź dobry jak chleb”.

[vc_facebook]

 

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

View Comments

  • Nie widzę oznaczenia tekstu reklamowego / sponsorowanego. Rozumiem, że Redakcja musi z czegoś żyć, ale takie oznaczenie jest chyba wymogiem prawnym.
    Poza tym, czy można ustawić jakieś parametry tak, by ordynarne kawałki reklamowe NIE pojawiały się na kanale RSS?

Recent Posts

Jaworzno mało znane – Wędrujące kamienie

Nazwa „Wędrujące kamienie” kojarzy się przede wszystkim z Parkiem Narodowym Dolina Śmierci w Kalifornii i…

4 godziny ago

Obchody 3 maja w ZSP nr 3 oraz podpisanie umowy z Politechniką Śląską i firmą Enitec

W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Jaworznie odbyły się oficjalne uroczystości z okazji Święta…

4 godziny ago

Dzień Ziemi w Geosferze. Harmonogram II dnia imprezy

Jaworznicka Geosfera zaprasza na obchody Dnia Ziemi, które zaplanowano na 26 i 27 kwietnia. Co…

5 godzin ago

Piknik z okazji Miejskiego Dnia Ziemi

Miasto Jaworzno z okazji Miejskiego Dnia Ziemi zorganizowało piknik pod Płaszczką. Podczas wydarzenia przygotowane były…

5 godzin ago

Niedziele handlowe w 2024 roku. 28 kwietnia to niedziela handlowa

W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W najbliższą niedzielę,…

5 godzin ago

Dzień Ziemi w Geosferze

W Geosferze z okazji Dnia Ziemi odbył się piknik ekologiczny dla jaworznickich szkół. Uczniowie mogli…

24 godziny ago