Gdy zaczynasz suplementację enzymów trzustkowych, odczuwasz ulgę – trawienie staje się lepsze, a Ty zaczynasz wracać do przysmaków z których zrezygnowałeś mając problemy lub wcześniej nie spożywałeś w obawie przed konsekwencjami. Niestety drugą stroną medalu – niestety tą złą – jest fakt, że możesz się od enzymów trzustkowych w suplementach uzależnić, co skutecznie obniży naturalne zdolności organizmu w ich samodzielnym wytwarzaniu.
Istnieje także szereg innych skutków ubocznych wspomagania trawienia poprzez suplementację enzymów trzustkowych, o których warto pamiętać, aby ich stosowanie niosło tylko dobroczynne wsparcie.
Fizyczne objawy nadmiaru enzymów trzustkowych
Poza uzależnieniem od enzymów trawiennych, poprzez ich nadmiar, można nabawić się fizycznych nieprzyjemności, które mogą rozwijać się w czasie i nie być w żaden sposób związane z naszą dietą. Wśród najczęstszych objawów przedawkowania enzymów trzustkowych wymienić można biegunki, nudności czy skurcze żołądka.
Wiele osób, które zaczynają stosować enzymy trzustkowe po raz pierwszy, zdają sobie sprawę z tego, jak to cudownie jest móc jeść pokarmy jak pizza czy lody bez skutków ubocznych w postaci problemów trawiennych. Niestety z biegiem czasu, ta zbyt frywolna dieta, może sprawiać, że bez suplementacji enzymami trawiennymi, organizm nie potrafi sam prawidłowo trawić pokarmów, a także zaczyna mieć kłopoty z wchłanialnością składników odżywczych.
Dlaczego tak się dzieje?
Przyczyny, dla których suplementacja enzymów trzustkowych może prowadzić do problemów, wynikają z faktu, iż ściana jelita musi zachowywać równowagę, aby działać prawidłowo – nie może być ani zbyt sucha, ani też zbyt wilgotna. Stosowanie enzymów trawiennych bez kontroli, może prowadzić do zaburzenia tej równowagi, a to z kolei prowadzi do problemów trawiennych różnego rodzaju.
Co jeszcze warto wiedzieć…
Enzymy trzustkowe są wskazane do stosowania w dowolnych stanach zdrowotnych, które związane są z niską produkcją enzymów trawiennych. Mają one poprawić trawienie wszystkich makroelementów jak węglowodany, białka i tłuszcze. Niestety wraz z większymi ilościami enzymów, nasz organizm może zwiększać również ilość enzymów tworzących kwas moczowy, a to przyczyniać się może do powstawania problemów artretycznych stawów, a także z dną moczanową lub nerkami.
Enzymy trawienne pomagają w rozkładaniu cząsteczek pokarmu, aby nasz organizm mógł je łatwiej wchłonąć i wykorzystać, jednak można spotkać przypadki nadmiernego suplementowania, w których pojawiają się zaburzenia trzustki i zwłóknienia utrudniające rozbijanie węglowodanów. W takich sytuacjach może wystąpić również poprawa niewydolności trawiennej, która powoduje problemy z nietolerancją laktozy.
Słowo końcowe
Umiar i stosowanie się do zaleceń, to podstawa skuteczności suplementacji enzymów trawiennych, a także sposób na uniknięcie przykrych efektów ubocznych spożywania enzymów trawiennych w nadmiarze. Wspieranie się enzymami trzustkowymi podczas jedzenia określonych posiłków (nie wszystkich), może najskuteczniej wesprzeć sprawność układu trawiennego i ogólny stan zdrowia, dlatego warto zadbać o ich właściwą suplementację.
Za nami 5. seria zmagań w ramach rozgrywek JLS Salos 2024, co oznacza, że znajdujemy…
Współczesne biuro to nie tylko miejsce pracy, to przestrzeń, która zapewnia komfort i motywację do…
Ściana nad zlewem w kuchni jest dość newralgicznym miejscem. Obszar ten narażony jest na działanie…
Zwiększ rozpoznawalność dzięki nowoczesnym gadżetom reklamowym. Powerbanki z logo firmy to nie tylko praktyczne gadżety,…
W dobie rosnącej konkurencji na globalnym rynku zdolność do szybkiego i efektywnego zwiększania zasobów ludzkich…
Aktywność fizyczna stała się w dzisiejszych czasach niezwykle popularna. Wynika to z faktu, że mamy…