Imprezowe dipy do pieczywa chrupkiego

Pieczywo chrupkie to świetna przekąska na imprezy w domu, ogrodzie i w plenerze. Jest zawsze świeże, wygodne w transporcie i niezwykle pyszne – szczególnie gdy weźmiemy na tapetę pieczywo chrupkie Chrupak 3 Ziarna. By go opisać, wystarczą trzy słowa – niebo w gębie! Oto propozycje dipów, z którymi naszym zdaniem warto go podawać! Zapraszamy do lektury!

Chrupak 3 Ziarna z pastą guacamole

Guacamole to niesamowicie smaczna, zdrowa i banalna w przygotowaniu pasta z awokado. Do jej przygotowania potrzebujecie oczywiście: awokado – dokładnie 3 sztuki, ale także:

  • oliwę z oliwek – 5 łyżek,
  • sok z limonki – 6 łyżek,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • cebulę czerwoną – jedna mała lub pół dużej,
  • kolendraę– garść,
  • pomidorki koktajlowe – około 6 sztuk,
  • sól i pieprz do smaku.

Podstawowa wersja guacamole to połączenie rozgniecionego widelcem, dojrzałego awokado, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i świeżą kolendrą. Tak przygotowaną bazę wykładamy do miseczki, w której będziemy podawać nasz dip. Resztę składników, tj. pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pomidorki koktajlowe, układamy na wierzchu pasty. Tak zaserwowany dip to szaleństwo smaku, aromatu świeżej kolendry i oczywiście… kolorów. Wystarczy, że zanurzycie w nim Chrupak 3 Ziarna i w moment przeniesiecie się do krainy kulinarnej rozkoszy.

Pamiętajcie, by wyciśnięty sok z limonki dodać do rozgniecionego awokado najszybciej jak to możliwe. Dzięki temu nie zacznie ono ciemnieć i zachowa swój piękny, jasnozielony kolor.

Meksykańska salsa z Chrupakiem 3 Ziarna

Salsa to jedna z bardziej smakowitych wizytówek meksykańskiej kuchni. Świetnie smakuje z pieczywem chrupkim, nachosami lub podpieczoną tortillą. Do jej wykonania potrzebujecie:

  • dojrzałe pomidory – 500 gram,
  • cebulę czerwoną,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • niewielką papryczkę chilli,
  • świeżą kolendrę,
  • sok z limonki – ¾ łyżki,
  • przyprawy: łyżeczka soli, 4 szczypty cukru, szczypta kminu i odrobina cynamonu.

Przygotowanie salsy jest niesamowicie łatwe. Wystarczy pokroić w drobną kostkę kupione pomidory. Oczywiście, usuwamy z nich szypułki i wszelkie twarde elementy, których nie chcemy jeść. Cebulę i kolendrę drobno siekamy. Jeśli nie uda Wam się zakupić kolendry, zastąpcie ją natką pietruszki, którą znajdziecie w każdym sklepie. Do pokrojonych warzyw dodajemy także posiekane na drobne kawałeczki chilli oraz sok z limonki. Na koniec – przyprawy. W tym momencie zostało Wam już tylko pomieszać wszystko i podawać w towarzystwie Chrupaka 3 Ziarna.

Orzeźwiające, aromatyczne, a jednocześnie pikantne. Istny Meksyk!

Fanom jeszcze większej ostrości na talerzu polecamy dodanie do salsy piklowanych papryczek jalapeño. Świetnie komponują się z pozostałymi składnikami.

 

Tapenada na pieczywie chrupkim

Gotowa w kilka minut pasta z oliwek, czyli tapenada, to świetny dip na imprezy. Pasuje do pieczywa chrupkiego, bagietki i pięknie wygląda podana na desce w towarzystwie serów oraz wędlin, np. szynki cotto. Z taką ucztą wieczór w prawdziwie śródziemnomorskim stylu – gwarantowany.

Do przyrządzenia naszej pasty potrzebujecie:

  • ciemne oliwki bez pestek – 200 g,
  • kapary – 10 g,
  • anchois – 10 g,
  • oliwę z oliwek – 4 łyżki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • natkę pietruszki,
  • pieprz – świeżo mielony.

Aby przygotować tapenadę, należy wszystkie wymienione wcześniej składniki utrzeć na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to tradycyjnie w moździerzu. Jeżeli go nie posiadacie, możecie wykorzystać blender, jednak pamiętajcie, że miksowanie powinno być krótkie. Pasta nie ma być idealnie gładka. Powinna zachować widoczną strukturę kawałków oliwek. Z Chrupakiem, w który zaopatrzycie się w Piekarni Galicyjskiej, smakuje wybornie!

agencja

Recent Posts

Policjantki uczestniczyły w biegu z okazji 30-lecia powstania placówki Straży Granicznej w Katowicach – Pyrzowicach

Uroczystości z okazji 30-lecia Placówki Straży Granicznej w Pyrzowicach obfitowały w różne atrakcje, w tym…

8 minut ago

Stowarzyszenie ”Jeleń.Tu mieszkamy!” zaskarżyło decyzje środowiskową dotyczącą fabryki płyt w Jeleniu

Samorządowe Kolegium Odwoławcze uchyliło w całości decyzję środowiskową dla przedsięwzięcia "Budowa instalacji do produkcji płyt…

2 godziny ago

Maciej Sierpowski jaworznickim sprzedawcą roku

Maciej Sierpowski zwyciężył w plebiscycie dotyczącym wyboru sprzedawcy roku w Jaworznie. Maciej Sierpowski na co…

20 godzin ago

Wojciech Saługa marszałkiem województwa śląskiego

W trakcie inauguracji pierwszej sesji Sejmiku Województwa Śląskiego VII kadencji, Wojciech Saługa został wybrany na…

21 godzin ago

Majówka pod kątem bezpieczeństwa

Służby podsumowują miniony długi weekend majowy pod kątem bezpieczeństwa. Ubiegła majówka to nie tylko uroczystości…

21 godzin ago

Quiz TOZ Jaworzno na Światowy dzień Ziemi – nagrodzeni

Z okazji Światowego Dnia Ziemi jaworznicki oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami przygotował quiz, na który…

23 godziny ago