Pieczywo chrupkie to świetna przekąska na imprezy w domu, ogrodzie i w plenerze. Jest zawsze świeże, wygodne w transporcie i niezwykle pyszne – szczególnie gdy weźmiemy na tapetę pieczywo chrupkie Chrupak 3 Ziarna. By go opisać, wystarczą trzy słowa – niebo w gębie! Oto propozycje dipów, z którymi naszym zdaniem warto go podawać! Zapraszamy do lektury!
Guacamole to niesamowicie smaczna, zdrowa i banalna w przygotowaniu pasta z awokado. Do jej przygotowania potrzebujecie oczywiście: awokado – dokładnie 3 sztuki, ale także:
Podstawowa wersja guacamole to połączenie rozgniecionego widelcem, dojrzałego awokado, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i świeżą kolendrą. Tak przygotowaną bazę wykładamy do miseczki, w której będziemy podawać nasz dip. Resztę składników, tj. pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pomidorki koktajlowe, układamy na wierzchu pasty. Tak zaserwowany dip to szaleństwo smaku, aromatu świeżej kolendry i oczywiście… kolorów. Wystarczy, że zanurzycie w nim Chrupak 3 Ziarna i w moment przeniesiecie się do krainy kulinarnej rozkoszy.
Salsa to jedna z bardziej smakowitych wizytówek meksykańskiej kuchni. Świetnie smakuje z pieczywem chrupkim, nachosami lub podpieczoną tortillą. Do jej wykonania potrzebujecie:
Przygotowanie salsy jest niesamowicie łatwe. Wystarczy pokroić w drobną kostkę kupione pomidory. Oczywiście, usuwamy z nich szypułki i wszelkie twarde elementy, których nie chcemy jeść. Cebulę i kolendrę drobno siekamy. Jeśli nie uda Wam się zakupić kolendry, zastąpcie ją natką pietruszki, którą znajdziecie w każdym sklepie. Do pokrojonych warzyw dodajemy także posiekane na drobne kawałeczki chilli oraz sok z limonki. Na koniec – przyprawy. W tym momencie zostało Wam już tylko pomieszać wszystko i podawać w towarzystwie Chrupaka 3 Ziarna.
Orzeźwiające, aromatyczne, a jednocześnie pikantne. Istny Meksyk!
Fanom jeszcze większej ostrości na talerzu polecamy dodanie do salsy piklowanych papryczek jalapeño. Świetnie komponują się z pozostałymi składnikami.
Gotowa w kilka minut pasta z oliwek, czyli tapenada, to świetny dip na imprezy. Pasuje do pieczywa chrupkiego, bagietki i pięknie wygląda podana na desce w towarzystwie serów oraz wędlin, np. szynki cotto. Z taką ucztą wieczór w prawdziwie śródziemnomorskim stylu – gwarantowany.
Do przyrządzenia naszej pasty potrzebujecie:
Aby przygotować tapenadę, należy wszystkie wymienione wcześniej składniki utrzeć na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to tradycyjnie w moździerzu. Jeżeli go nie posiadacie, możecie wykorzystać blender, jednak pamiętajcie, że miksowanie powinno być krótkie. Pasta nie ma być idealnie gładka. Powinna zachować widoczną strukturę kawałków oliwek. Z Chrupakiem, w który zaopatrzycie się w Piekarni Galicyjskiej, smakuje wybornie!
Uroczystości z okazji 30-lecia Placówki Straży Granicznej w Pyrzowicach obfitowały w różne atrakcje, w tym…
Samorządowe Kolegium Odwoławcze uchyliło w całości decyzję środowiskową dla przedsięwzięcia "Budowa instalacji do produkcji płyt…
Maciej Sierpowski zwyciężył w plebiscycie dotyczącym wyboru sprzedawcy roku w Jaworznie. Maciej Sierpowski na co…
W trakcie inauguracji pierwszej sesji Sejmiku Województwa Śląskiego VII kadencji, Wojciech Saługa został wybrany na…
Służby podsumowują miniony długi weekend majowy pod kątem bezpieczeństwa. Ubiegła majówka to nie tylko uroczystości…
Z okazji Światowego Dnia Ziemi jaworznicki oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami przygotował quiz, na który…