Pieczywo chrupkie to świetna przekąska na imprezy w domu, ogrodzie i w plenerze. Jest zawsze świeże, wygodne w transporcie i niezwykle pyszne – szczególnie gdy weźmiemy na tapetę pieczywo chrupkie Chrupak 3 Ziarna. By go opisać, wystarczą trzy słowa – niebo w gębie! Oto propozycje dipów, z którymi naszym zdaniem warto go podawać! Zapraszamy do lektury!
Chrupak 3 Ziarna z pastą guacamole
Guacamole to niesamowicie smaczna, zdrowa i banalna w przygotowaniu pasta z awokado. Do jej przygotowania potrzebujecie oczywiście: awokado – dokładnie 3 sztuki, ale także:
- oliwę z oliwek – 5 łyżek,
- sok z limonki – 6 łyżek,
- czosnek – 2 ząbki,
- cebulę czerwoną – jedna mała lub pół dużej,
- kolendraę– garść,
- pomidorki koktajlowe – około 6 sztuk,
- sól i pieprz do smaku.
Podstawowa wersja guacamole to połączenie rozgniecionego widelcem, dojrzałego awokado, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i świeżą kolendrą. Tak przygotowaną bazę wykładamy do miseczki, w której będziemy podawać nasz dip. Resztę składników, tj. pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pomidorki koktajlowe, układamy na wierzchu pasty. Tak zaserwowany dip to szaleństwo smaku, aromatu świeżej kolendry i oczywiście… kolorów. Wystarczy, że zanurzycie w nim Chrupak 3 Ziarna i w moment przeniesiecie się do krainy kulinarnej rozkoszy.
Pamiętajcie, by wyciśnięty sok z limonki dodać do rozgniecionego awokado najszybciej jak to możliwe. Dzięki temu nie zacznie ono ciemnieć i zachowa swój piękny, jasnozielony kolor.
Meksykańska salsa z Chrupakiem 3 Ziarna
Salsa to jedna z bardziej smakowitych wizytówek meksykańskiej kuchni. Świetnie smakuje z pieczywem chrupkim, nachosami lub podpieczoną tortillą. Do jej wykonania potrzebujecie:
- dojrzałe pomidory – 500 gram,
- cebulę czerwoną,
- czosnek – 3 ząbki,
- niewielką papryczkę chilli,
- świeżą kolendrę,
- sok z limonki – ¾ łyżki,
- przyprawy: łyżeczka soli, 4 szczypty cukru, szczypta kminu i odrobina cynamonu.
Przygotowanie salsy jest niesamowicie łatwe. Wystarczy pokroić w drobną kostkę kupione pomidory. Oczywiście, usuwamy z nich szypułki i wszelkie twarde elementy, których nie chcemy jeść. Cebulę i kolendrę drobno siekamy. Jeśli nie uda Wam się zakupić kolendry, zastąpcie ją natką pietruszki, którą znajdziecie w każdym sklepie. Do pokrojonych warzyw dodajemy także posiekane na drobne kawałeczki chilli oraz sok z limonki. Na koniec – przyprawy. W tym momencie zostało Wam już tylko pomieszać wszystko i podawać w towarzystwie Chrupaka 3 Ziarna.
Orzeźwiające, aromatyczne, a jednocześnie pikantne. Istny Meksyk!
Fanom jeszcze większej ostrości na talerzu polecamy dodanie do salsy piklowanych papryczek jalapeño. Świetnie komponują się z pozostałymi składnikami.
Tapenada na pieczywie chrupkim
Gotowa w kilka minut pasta z oliwek, czyli tapenada, to świetny dip na imprezy. Pasuje do pieczywa chrupkiego, bagietki i pięknie wygląda podana na desce w towarzystwie serów oraz wędlin, np. szynki cotto. Z taką ucztą wieczór w prawdziwie śródziemnomorskim stylu – gwarantowany.
Do przyrządzenia naszej pasty potrzebujecie:
- ciemne oliwki bez pestek – 200 g,
- kapary – 10 g,
- anchois – 10 g,
- oliwę z oliwek – 4 łyżki,
- czosnek – 1 ząbek,
- natkę pietruszki,
- pieprz – świeżo mielony.
Aby przygotować tapenadę, należy wszystkie wymienione wcześniej składniki utrzeć na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to tradycyjnie w moździerzu. Jeżeli go nie posiadacie, możecie wykorzystać blender, jednak pamiętajcie, że miksowanie powinno być krótkie. Pasta nie ma być idealnie gładka. Powinna zachować widoczną strukturę kawałków oliwek. Z Chrupakiem, w który zaopatrzycie się w Piekarni Galicyjskiej, smakuje wybornie!