REKLAMA

Pieczywo chrupkie to świetna przekąska na imprezy w domu, ogrodzie i w plenerze. Jest zawsze świeże, wygodne w transporcie i niezwykle pyszne – szczególnie gdy weźmiemy na tapetę pieczywo chrupkie Chrupak 3 Ziarna. By go opisać, wystarczą trzy słowa – niebo w gębie! Oto propozycje dipów, z którymi naszym zdaniem warto go podawać! Zapraszamy do lektury!

Chrupak 3 Ziarna z pastą guacamole

Guacamole to niesamowicie smaczna, zdrowa i banalna w przygotowaniu pasta z awokado. Do jej przygotowania potrzebujecie oczywiście: awokado – dokładnie 3 sztuki, ale także:

  • oliwę z oliwek – 5 łyżek,
  • sok z limonki – 6 łyżek,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • cebulę czerwoną – jedna mała lub pół dużej,
  • kolendraę– garść,
  • pomidorki koktajlowe – około 6 sztuk,
  • sól i pieprz do smaku.

Podstawowa wersja guacamole to połączenie rozgniecionego widelcem, dojrzałego awokado, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i świeżą kolendrą. Tak przygotowaną bazę wykładamy do miseczki, w której będziemy podawać nasz dip. Resztę składników, tj. pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pomidorki koktajlowe, układamy na wierzchu pasty. Tak zaserwowany dip to szaleństwo smaku, aromatu świeżej kolendry i oczywiście… kolorów. Wystarczy, że zanurzycie w nim Chrupak 3 Ziarna i w moment przeniesiecie się do krainy kulinarnej rozkoszy.

Pamiętajcie, by wyciśnięty sok z limonki dodać do rozgniecionego awokado najszybciej jak to możliwe. Dzięki temu nie zacznie ono ciemnieć i zachowa swój piękny, jasnozielony kolor.

Meksykańska salsa z Chrupakiem 3 Ziarna

Salsa to jedna z bardziej smakowitych wizytówek meksykańskiej kuchni. Świetnie smakuje z pieczywem chrupkim, nachosami lub podpieczoną tortillą. Do jej wykonania potrzebujecie:

  • dojrzałe pomidory – 500 gram,
  • cebulę czerwoną,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • niewielką papryczkę chilli,
  • świeżą kolendrę,
  • sok z limonki – ¾ łyżki,
  • przyprawy: łyżeczka soli, 4 szczypty cukru, szczypta kminu i odrobina cynamonu.

Przygotowanie salsy jest niesamowicie łatwe. Wystarczy pokroić w drobną kostkę kupione pomidory. Oczywiście, usuwamy z nich szypułki i wszelkie twarde elementy, których nie chcemy jeść. Cebulę i kolendrę drobno siekamy. Jeśli nie uda Wam się zakupić kolendry, zastąpcie ją natką pietruszki, którą znajdziecie w każdym sklepie. Do pokrojonych warzyw dodajemy także posiekane na drobne kawałeczki chilli oraz sok z limonki. Na koniec – przyprawy. W tym momencie zostało Wam już tylko pomieszać wszystko i podawać w towarzystwie Chrupaka 3 Ziarna.

Orzeźwiające, aromatyczne, a jednocześnie pikantne. Istny Meksyk!

Fanom jeszcze większej ostrości na talerzu polecamy dodanie do salsy piklowanych papryczek jalapeño. Świetnie komponują się z pozostałymi składnikami.

 

Tapenada na pieczywie chrupkim

Gotowa w kilka minut pasta z oliwek, czyli tapenada, to świetny dip na imprezy. Pasuje do pieczywa chrupkiego, bagietki i pięknie wygląda podana na desce w towarzystwie serów oraz wędlin, np. szynki cotto. Z taką ucztą wieczór w prawdziwie śródziemnomorskim stylu – gwarantowany.

Do przyrządzenia naszej pasty potrzebujecie:

  • ciemne oliwki bez pestek – 200 g,
  • kapary – 10 g,
  • anchois – 10 g,
  • oliwę z oliwek – 4 łyżki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • natkę pietruszki,
  • pieprz – świeżo mielony.

Aby przygotować tapenadę, należy wszystkie wymienione wcześniej składniki utrzeć na jednolitą masę. Najlepiej zrobić to tradycyjnie w moździerzu. Jeżeli go nie posiadacie, możecie wykorzystać blender, jednak pamiętajcie, że miksowanie powinno być krótkie. Pasta nie ma być idealnie gładka. Powinna zachować widoczną strukturę kawałków oliwek. Z Chrupakiem, w który zaopatrzycie się w Piekarni Galicyjskiej, smakuje wybornie!

- REKLAMA -

Zewnętrzne linki