Większość grzybów spożywanych w naszym kraju ma standardowy wygląd, znaczy się, musi posiadać kapelusik fikuśny tudzież nóżkę zgrabnie toczoną. Wtajemniczeni wiedzą, że można jadać niektóre huby. Należy do nich żółciak siarkowy przez smakoszy nazywany leśnym kurczakiem. Niestety częściej spotkamy go w parkach, na przydrożach oraz w zieleni osiedlowej.
Żółciak siarkowy jest to grzyb jadalny i trzeba dodać, że bardzo smaczny. Jeżeli kogoś interesują jego walory smakowe, to pamiętajmy, że przed spożyciem wymaga on wcześniejszej obróbki cieplnej (15-20 minutowego obgotowywania). Dopiero po niej można przystępować do dalszego przygotowywania go do jedzenia, np. w postaci kotleta w panierce.
[vc_facebook]
Policjanci z Jaworzna zatrzymali 43-letnią mieszkankę Libiąża, która usuwała metki z tańszych ubrań, a następnie…
Policjanci kryminalni z jaworznickiej komendy zatrzymali 15 maja 23-latka, w którego mieszkaniu ujawniono 440 porcji…
15 maja w Komendzie Miejskiej Policji w Jaworznie miała miejsce uroczysta zbiórka, podczas której jaworznicki…
Już 19 maja (niedziela) w Parku Podłęże w Jaworznie odbędzie się impreza plenerowa Święto Rodziny.…
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 18 maja. Zmiana…
Niedawno prezydent Jaworzna wydał decyzję o zgodzie na budowę fabryki samochodów elektrycznych Izera w Jaworznie.…