Jak przygotować idealne mięso do spaghetti? Najlepsze dodatki do makaronu i jego wartości odżywcze

Spaghetti to jedno z najczęściej przygotowywanych dań na obiad lub kolację. Do spaghetti można dodać różne rodzaje mięsa, na przykład drobiowe lub wieprzowo-wołowe. Jak przygotować idealne mięso do spaghetti i na co zwrócić uwagę w trakcie zakupów składników do dania?

Jakie mięso wybrać na spaghetti?

Do spaghetti najlepiej wybrać mięso mielone, chociaż równie dobrze można postawić na mięso pokrojone w kostkę. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji i ulubionego sposobu przyrządzania potraw.

Mięso drobiowe

Mięso drobiowe to świetny wybór dla osób, które cenią lżejsze potrawy i ciekawe połączenia takie jak kurczak z makaronem i brokułami, albo indyk ze spaghetti i grzybami. Mięso drobiowe jest znacznie chudsze niż to wołowe lub wieprzowe. Cechuje się więc ono obniżoną zawartością tłuszczu, a przy tym zawiera sporo białka. W zależności od rodzaju mięsa, ilość protein sięga od 18 do 25%, a więc jest to dosyć dużo. Do spaghetti idealnie może sprawdzić się pokrojona w paski lub kostkę pierś z indyka, albo też zmielone mięso z kurczaka.

 

Ingredients for making spaghetti bolognese: minced meat, italian pasta, onions and tomato sauce over white texture background. Top view, flat lay. Copy space

Produkty drobiowe od Hańderka można znaleźć w sklepach marki Hańderek.

Mięso wieprzowo-wołowe

Mięso wieprzowo-wołowe często stosowane jest do spaghetti bolognese. Ten rodzaj mięsa zawiera nieco więcej tłuszczu niż mięso drobiowe, a jednocześnie trochę mniej białka. Warto pamiętać o tym, że nie należy spożywać w nadmiarze wołowiny i wieprzowiny, ponieważ te gatunki mięsa są ciężkostrawne i zawierają sporo cholesterolu.

Spaghetti with meatballs in tomato sauce and parmesan cheese in an iron pan over textured background. Top view.

Jak przygotować idealne mięso do spaghetti?

Najczęściej do spaghetti używane jest mięso mielone. Warto zdecydować się na zakup produkty wysokiej jakości, przygotowanego zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Szeroki asortyment można znaleźć tutaj: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek – pyszne wędliny i mięso najwyższej jakości

Loving couple in a restaurant celebrating Valentine day. Make a reservation for Valentine celebration concept

Świetnie sprawdza się prosta metoda nadawania mięsu smaku. Najpierw na rozgrzanej oliwie warto zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie do takiej mieszkanki dodać dobrze doprawione mięso mielone. W międzyczasie można zagotować makaron i zrobić sos (na przykład bolognese lub pomidorowy). Całość wystarczy tylko ze sobą połączyć, opcjonalnie posypać mozzarellą (lub innym serem) i powstanie wyjątkowo smaczne danie obiadowe.

agencja

Recent Posts

Słowo na niedzielę: Wierzę w Ducha Świętego

Wierzę i dzisiaj kolejny raz stawiam sobie pytania, jak tę moją wiarę pogłębić i jak…

3 godziny ago

Z perspektywy: Kim jesteś, prezydencie?

Świadomość obywatelska naszego społeczeństwa niestety nie jest w najlepszej kondycji. Niby jesteśmy już 20 lat…

3 godziny ago

Oczywista Nieoczywistość – Wojny o grody…

Przenieść się wypada do epoki średniowiecza; do jej mroków i tajemnic oraz niedopowiedzeń. To właśnie…

3 godziny ago

Ministerstwo Infrastruktury o planach związanych a autostradą A4. Od 2027 roku przejazdy mają być darmowe

Ministerstwo Infrastruktury potwierdziło, iż nie zamierza przedłużać umowy z obecnym zarządcą odcinka autostrady A4 Kraków…

19 godzin ago

Motoserce biło na Rynku

XVI Edycja Motoserca odbyła się w sobotę 18 maja na jaworznickim Rynku. [gallery size="full" columns="1"…

21 godzin ago

„Rolkuj po nadzieję”, czyli pasjonaci rolkowania w akcji

"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła…

22 godziny ago