Spaghetti to jedno z najczęściej przygotowywanych dań na obiad lub kolację. Do spaghetti można dodać różne rodzaje mięsa, na przykład drobiowe lub wieprzowo-wołowe. Jak przygotować idealne mięso do spaghetti i na co zwrócić uwagę w trakcie zakupów składników do dania?
Jakie mięso wybrać na spaghetti?
Do spaghetti najlepiej wybrać mięso mielone, chociaż równie dobrze można postawić na mięso pokrojone w kostkę. Tak naprawdę wszystko zależy od indywidualnych preferencji i ulubionego sposobu przyrządzania potraw.
Mięso drobiowe
Mięso drobiowe to świetny wybór dla osób, które cenią lżejsze potrawy i ciekawe połączenia takie jak kurczak z makaronem i brokułami, albo indyk ze spaghetti i grzybami. Mięso drobiowe jest znacznie chudsze niż to wołowe lub wieprzowe. Cechuje się więc ono obniżoną zawartością tłuszczu, a przy tym zawiera sporo białka. W zależności od rodzaju mięsa, ilość protein sięga od 18 do 25%, a więc jest to dosyć dużo. Do spaghetti idealnie może sprawdzić się pokrojona w paski lub kostkę pierś z indyka, albo też zmielone mięso z kurczaka.
Produkty drobiowe od Hańderka można znaleźć w sklepach marki Hańderek.
Mięso wieprzowo-wołowe
Mięso wieprzowo-wołowe często stosowane jest do spaghetti bolognese. Ten rodzaj mięsa zawiera nieco więcej tłuszczu niż mięso drobiowe, a jednocześnie trochę mniej białka. Warto pamiętać o tym, że nie należy spożywać w nadmiarze wołowiny i wieprzowiny, ponieważ te gatunki mięsa są ciężkostrawne i zawierają sporo cholesterolu.
Jak przygotować idealne mięso do spaghetti?
Najczęściej do spaghetti używane jest mięso mielone. Warto zdecydować się na zakup produkty wysokiej jakości, przygotowanego zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Szeroki asortyment można znaleźć tutaj: Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek – pyszne wędliny i mięso najwyższej jakości
Świetnie sprawdza się prosta metoda nadawania mięsu smaku. Najpierw na rozgrzanej oliwie warto zeszklić cebulę z czosnkiem, a następnie do takiej mieszkanki dodać dobrze doprawione mięso mielone. W międzyczasie można zagotować makaron i zrobić sos (na przykład bolognese lub pomidorowy). Całość wystarczy tylko ze sobą połączyć, opcjonalnie posypać mozzarellą (lub innym serem) i powstanie wyjątkowo smaczne danie obiadowe.