Najstarszy przepis na kompot z suszu odnaleźliśmy w pochodzącej z 1860 r. książce kucharskiej „365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Mowa w książce o kompocie z suszonych białych śliwek, moreli, jabłek i gruszek. Przy czym te ostanie należy ”pierwej moczyć w zimnej wodzie”. Dodajemy do gotowanych owoców cukier, kawałek cynamonu, skórkę cytrynową. I mamy pyszny kompot. To się nie może nie udać.
[vc_facebook]
Ministerstwo Infrastruktury potwierdziło, iż nie zamierza przedłużać umowy z obecnym zarządcą odcinka autostrady A4 Kraków…
XVI Edycja Motoserca odbyła się w sobotę 18 maja na jaworznickim Rynku. [gallery size="full" columns="1"…
"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła…
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 19 maja. Zmiana…
W dzisiejszym odcinku wybieramy się do zakątka niemal zupełnie nieznanego, ukrytego pomiędzy Długoszynem i Dąbrową…
18 maja na ul. Podwale, w okolicy skrzyżowania z ul. św. Wojciecha, będą prowadzone gwarancyjne…