Ekologiczne opakowania na wynos – z czego są stworzone?

Czy możemy dbać o środowisko, korzystając z cateringu dietetycznego, barów szybkiej obsługi czy choćby food trucków? Tak, wystarczy wybierać lokale, które wdrażają nowoczesne rozwiązania. Coraz więcej punktów stawia na ekologiczne pudełka, a klienci doceniają takie decyzje.

Jednorazowe pojemniki na żywność znają dziś wszyscy. Nie znajdzie się osoby, której nigdy nie zabrakło czasu na samodzielne przygotowanie obiadu. Jesteśmy zabiegani, zapracowani, więc jedzenie na wynos to częsty wybór wielu z nas. Niestety, takie opakowania to dodatkowe śmieci, które rozkładają się dziesiątki lat. Chyba że mamy do czynienia z przyjaznymi dla planety opakowaniami ekologicznymi.

Opakowania ekologiczne do żywności – zalety

Pudełka jednorazowego użytku spotyka się dziś wszędzie. Stosują je lokale gastronomiczne, począwszy od barów mlecznych, a skończywszy na restauracjach. Jedzenie na tackach czy w pojemnikach kupuje się na piknikach, festynach oraz na świątecznych jarmarkach. Bierzemy je na wynos, wracając do domu, a także przygotowujemy w nich lunche do pracy bądź na uczelnię. Dostarcza je do naszych drzwi firma specjalizująca się w cateringu dietetycznym.

Patrząc na olbrzymie liczby wykorzystywanych pojemników, a także ślad węglowy, który po nich zostaje, warto zrezygnować z tej opcji. Nie oznacza to jednak, że rezygnujemy z szybkich, a zarazem zdrowych posiłków. Możemy przysłużyć się planecie, wybierając ekologiczne opakowania na żywność. Spełniają swoją funkcję tak samo jak standardowe warianty z plastiku, a nie zaśmiecają środowiska. W porównaniu do plastiku rozkładają się bardzo szybko. Co więcej, nie wpływają negatywnie na aromat oraz smak zapakowanego w nich jedzenia – co nierzadko zdarza się przy klasycznych odpowiednikach. Jak widać, eko pudełka mają same zalety.

Z czego robi się ekologiczne opakowania?

Ekologiczne pojemniki to biodegradowalne naczynia z przyjaznych dla środowiska materiałów. Wśród stosowanych w produkcji surowców można wymienić tzw. bagassę. To wysuszone włókna trzciny cukrowej pozyskiwane przy wyciskaniu soku z łodyg. Po odpowiednim przygotowaniu powstaje pulpa, z której można wytwarzać tacki, talerze lub miski.

Poza bagassą ekologiczne opakowania na jedzenie wykonuje się m.in. z trzciny cukrowej, rPET (materiał z recyklingu) albo tektury. Ostatni surowiec pokrywa się specjalną powłoką PLA, dzięki której miska np. na zupę staje się wodoodporna. Nie będzie przeciekać, nie przepuści płynu ani tłuszczów. Można w niej bezpiecznie przenosić zupę czy danie w gęstym sosie.

Eko firmy to marki przyszłości

Wybierając opakowania ekologiczne do żywności, nie tylko dokładamy swoją cegiełkę do troski o Matkę Ziemię. Marka, która podejmuje taką decyzję, pokazuje klientom, że nie kieruje się wyłącznie aspektem finansowym. Mając ekologiczne alternatywy, stawia na nie, zamiast iść po linii najmniejszego oporu. Taka firma wysyła konsumentom jasny, oczywisty przekaz – patrzy w przyszłość i chce, aby była jak najlepsza dla wszystkich.

agencja

Recent Posts

Kostka brukowa stopniowo niszczeje na ul. św. Barbary

Kostka brukowa ulega coraz większej degradacji w obrębie ulicy świętej Barbary. Ulica św. Barbary pokryta…

7 godzin ago

Piękna zorza nad Jaworznem

Mieszkańcy mieli okazję zaobserwować zorzę na jaworznickim niebie. Czy udało się wam ją sfotografować? Zorza…

8 godzin ago

Problemy ze zgłaszaniem awarii w sprawie zanieczyszczenia wody w bloku na ul. Koszarowej

Komunikacja z jaworznickimi wodociągami w sprawie zanieczyszczonej wody bywa trudna. Przekonał się o tym mieszkaniec…

8 godzin ago

Czym jest technika diamentowa i jakie ma zastosowanie?

Czym jest technika diamentowa i jakie ma zastosowanie? Czy wiercenie lub cięcie w betonie może…

11 godzin ago

Ranking drewnianych kuchni dla dzieci

Ranking drewnianych kuchni dla dzieci Drewniane kuchnie dla dzieci to fantastyczny pomysł na zabawkę w…

11 godzin ago

Produkty zwiększające bezpieczeństwo w zakładzie produkcyjnym

Produkty zwiększające bezpieczeństwo w zakładzie produkcyjnym Nawet jedna trzecia wszystkich zgłoszonych wypadków przy pracy ma…

11 godzin ago