Kolejki po żywego karpia w Jaworznie to żadna nowość. Ryba ta cieszy się ogromną popularnością i jest w końcu tradycyjną, a dla niektórych nawet najważniejszą, potrawą na stole w wigilie.
Karp na wigilijnym stole Polaków gości od setek lat. Już w XVII wieku w książkach kucharskich można było znaleźć przepisy na wigilijnego karpia. Po II wojnie światowej jego popularność tylko wzrosła. Wynikało to ze słabej sytuacji gospodarczej kraju i załamania się rybołówstwa, dlatego karp jako ryba łatwa w hodowli, która nie wymaga specjalistycznej floty rybackiej, stała się obok śledzia, najbardziej popularnym gatunkiem.
Jaworznianie w tym roku kupują tak samo chętnie, jak bywało to w latach ubiegłych. Każdy jednak kupuje tyle, ile potrzebuje. Jedni biorą po prostu jednego, a inni jednego na każdego członka rodziny. Niektórzy wolą kupić już wypatroszone karpie, ale zdecydowana większość woli dokonać tej czynność własnoręcznie.
Lata mijają, a karp na wigilijnym stole to podstawa w wielu domach. Oczywiście jest także wiele osób, które chętniej przygotowują na święta pieczonego łososia, dorsza, halibuta czy pstrąga, jednak jak widać po kolejkach, karp dalej dominuje.
Średnia cena w Jaworznie w tym roku to 30 złotych za kilogram tej ryby.
[vc_facebook]
Tak oto ujął jeden z aspektów wniebowstąpienia Chrystusa św. Leon Wielki (+461). Niewątpliwie ta myśl,…
W dzisiejszym odcinku historyk Jarosław Sawiak zabierze Państwa do epoki średniowiecza. Opowie jednocześnie o tym,…
W artykule rozwinięto szerokie spektrum podejścia do zagadnienia motywacji. Jest to dziedzina, która wymaga jeszcze…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…
Profesjonalne usługi firmy sprzątającej Wstęp: W dzisiejszym świecie, utrzymanie czystości w miejscu pracy jest nie…
Jednostka Straży Pożarnej z Krakowa badała powietrze w Jaworznie. Są już nieoficjalne wyniki pomiaru jakości…