Konkurs kulinarny w ZSP 4 przyniósł naprawdę wykwintne dania

Konkurs kulinarny w ZSP 4 „Moje Pasje Kulinarne” to pokaz naprawdę wykwintnych dań, wymyślonych i przygotowanych przez uczniów szkoły. To była prawdziwie współczesna kuchnia.

Konkurs kulinarny „Moje Pasje Kulinarne” odbył się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie. Dwie drużyny złożone z najbardziej utalentowanych, młodych kucharzy rywalizowały ze sobą, aby wyłonić reprezentantów szkoły, którzy wezmą udział w ogólnopolskim konkursie „Szef dla Młodych Talentów” organizowanym przez MAKRO Polska.

to już 8. edycja konkursu „Moje Pasje Kulinarne” – mówi nauczycielka Karolina Gaj-Woźniak

Przygotowane przez uczniów dania zdecydowanie można nazwać wykwintnymi.

Jakub Bagiński i Magdalena Filińska przygotowali comber jagnięcy, marynowany w polskim, czerwonym winie i przygotowany metodą sous vide i flambirowany tradycyjną, polską śliwowicą. Dodatkowo danie uzupełniało purée z młodych ziemniaków, kalarepy i sezonowego rabarbaru z dodatkiem soku z granatu, miodu wielokwiatowego oraz czerwonego wina. Ponadto danie uzupełniała sałatka zrobiona z mieszanki sałat, w tym boćwiny, koziego sera, sosu winegret z malin, prażonych migdałów i pieczonego buraka.

Danie Jakuba Bagińskiego i Magdaleny Filińskiej

Szymon Hrapkowicz i Zuzanna Kłosowska przygotowali natomiast polędwicę wieprzową, także metodą sous vide, która była obsmażona na maśle klarowanym i podana z gotowanymi szparagami, polanymi masłem czosnkowym wraz z ziemniakami „księżnej” z dodatkiem batatów i purée z groszku z sosem śliwkowo-winnym i kawiorem z soków owocowych.

Danie Szymona Hrapkowicza i Zuzanny Kłosowskiej

W konkursie wzięli udział wybrani uczniowie, którzy posiadają nie tylko odpowiednią wiedzę, ale i umiejętności. Młodzi kucharz to uczniowie klasy 3. posiadający wiedze i umiejący zastosować nowoczesne techniki gotowaniatłumaczy nam nauczyciel Edward Trojanowski.

Konkurs wygrała drużyna Jakuba Bagińskiego oraz Magdaleny Filińskiej.
Kryteria oceny były bardzo konkretne, liczył się: czas wykonania, jakość wykonania, nowoczesne techniki podawania dania oraz sposób obróbki termicznej.

Zwycięzcy nie kryli radości i już wiedzą co przygotują podczas konkursu ogólnopolskiego. Będzie to samo danie co teraz, jednak lekko zmienione i bardziej dopracowanemówi Jakub Bagiński.

Gratulujemy serdecznie wszystkim młodym kucharzom i trzymamy kciuki za kolejne kulinarne konkursy.

[vc_facebook]

 

Michał Kirker

Recent Posts

Z czym nosić mokasyny na grubej podeszwie?

Mokasyny damskie to jeden z mocnych modowych trendów, które utrzymują się od wielu sezonów. Nic…

15 godzin ago

Obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Jaworznie

W Jaworznie odbędą się uroczystości związane z 233. rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Wydarzenia rozpoczną…

17 godzin ago

Pożar przy ul. Mysłowickiej

Pożar w okolicy ul. Mysłowickiej w Jaworznie. Paliły się tamtejsze nieużytki. Informację o pożarze dyżurny…

21 godzin ago

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – czy jaworznianie świętują?

My Polacy szczególnie lubimy wszelkie święta patriotyczne. Nic więc dziwnego, że 2 maja świętujemy wespół…

23 godziny ago

Prezydent Silbert zaprosił na spotkanie radnych opozycji

Opozycyjni radni KO zostali zaproszeni na spotkanie z prezydentem Silbertem. Skład Rady Miasta po wyborach…

23 godziny ago

9. Memoriał Mirosława Ciołczyka w piłce nożnej

LKS Ciężkowianka Jaworzno po raz dziewiąty zorganizował Memoriał Mirosława Ciołczyka w piłce nożnej. Na liście…

1 dzień ago