Pikniki to świetna okazja, aby cieszyć się wspaniałym wypoczynkiem na świeżym powietrzu z przyjaciółmi, rodziną lub po prostu samemu. Jednak po zjedzeniu pysznego posiłku pozostaje dylemat: co zrobić z resztkami?
Prawidłowe zapakowanie jedzenia po pikniku jest kluczowe nie tylko dla zachowania smaku i świeżości potraw, ale także dla bezpieczeństwa. Stara harcerska zasada mówi, by pozostawić po sobie miejsce w takim stanie, jakim się je zastało. Nawet jeśli resztki jedzenia rozłożą się naturalnie, i tak mogą zaszkodzić zwierzętom i całemu ekosystemowi.
Kanapki to popularny wybór na polskich piknikach: chrupkie pieczywo, ser, wędliny i świeże warzywa — dlatego warto mieć pod ręką opakowania na kanapki. W naszym kraju popularne są również świeże owoce, takie jak truskawki, winogrona czy kawałki arbuza, a także słodkie przysmaki — ciasta, ciasteczka i oczywiście pączki. Nie jest trudno posprzątać po pikniku kilku osób.
Jednak nie każdy piknik to mała prywatna impreza. Możesz mieć do dyspozycji jedzenie, którego mniejsze grupy nie są w stanie przygotować, jeśli organizujesz piknik w miejscu pracy albo imprezę miejską lub taką dla dużej grupy. Goście mogą cieszyć się gorącymi napojami, takimi jak herbata i kawa, grillowanymi mięsami (lub ich wegańskimi odpowiednikami), sałatkami, makaronami i innymi ciepłymi daniami. Ale jak przetransportować wszystkie te pyszności?
Transport jedzenia po pikniku może być wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku większych imprez firmowych. Możesz rozdać gościom niezjedzone resztki po imprezie, ale pakując je w opakowania jednorazowe, musisz rozwinąć kilka kluczowych kwestii, takich jak rodzaj pojemnika, którego należy użyć, jak utrzymać żywność w odpowiedniej temperaturze i jak zapobiec rozlaniu i wyciekom.
Jedną z opcji transportu żywności jest użycie jednorazowych pojemników, takich jak plastikowe lub aluminiowe tace – można je łatwo układać w stosy i transportować. Jednak mogą nie być najbardziej ekologiczną opcją i mogą nie być odpowiednie do utrzymywania żywności w odpowiedniej temperaturze przez dłuższy czas. Dlatego zawsze powinno się rozważać opcje z papieru — często zabezpieczonego przed wyciekami i wodoszczelnego. Świetną opcją są opakowania jednorazowe Tedmark — wytrzymałe i ekologiczne zarazem!
Inną opcją jest użycie pojemników wielokrotnego użytku wykonanych ze szkła lub plastiku, które można umyć i użyć ponownie na przyszłych piknikach. Chociaż te pojemniki mogą być bardziej przyjazne dla środowiska i trwałe, mogą być również nieporęczne i trudniejsze do transportu. W firmie Tedmark oferujemy też plastikowe pojemniki obiadowe — bardzo łatwe do recyklingu.
Aby utrzymać żywność w odpowiedniej temperaturze, rozważ użycie izolowanych pojemników lub lodówek z woreczkami z lodem albo z suchym lodem. Pomoże to utrzymać gorące jedzenie w cieple, a zimne w chłodzie. Polecamy też ekologiczne pojemniki na sałatki, które na pewno pomogą ci zachować czystość.
Pakując żywność, pamiętaj także o zawijaniu każdej pozycji osobno, aby zapobiec rozlaniu i wyciekom. Do zawijania kanapek używaj folii albo papieru woskowanego, a pojemniki umieszczaj w większej torbie lub lodówce, aby wszystko trzymało się razem. Papierowe torby na żywność to także świetna opcja.
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 19 maja. Zmiana…
W dzisiejszym odcinku wybieramy się do zakątka niemal zupełnie nieznanego, ukrytego pomiędzy Długoszynem i Dąbrową…
18 maja na ul. Podwale, w okolicy skrzyżowania z ul. św. Wojciecha, będą prowadzone gwarancyjne…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…
,,KSIĄŻKA- MOCNE WSPARCIE” to nowy projekt Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie skierowany do dzieci i…
Już niedługo, w nadchodzącą niedzielę, 19 maja, Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia (NOSPR) będzie gościć…