sobota, 4 maja, 2024

W co zapakować jedzenie po pikniku?

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneW co zapakować jedzenie po pikniku?

W co zapakować jedzenie po pikniku?

- Advertisement -

 

Pikniki to świetna okazja, aby cieszyć się wspaniałym wypoczynkiem na świeżym powietrzu z przyjaciółmi, rodziną lub po prostu samemu. Jednak po zjedzeniu pysznego posiłku pozostaje dylemat: co zrobić z resztkami? 

Dlaczego trzeba odpowiednio zapakować jedzenie?

Prawidłowe zapakowanie jedzenia po pikniku jest kluczowe nie tylko dla zachowania smaku i świeżości potraw, ale także dla bezpieczeństwa. Stara harcerska zasada mówi, by pozostawić po sobie miejsce w takim stanie, jakim się je zastało. Nawet jeśli resztki jedzenia rozłożą się naturalnie, i tak mogą zaszkodzić zwierzętom i całemu ekosystemowi.

Kanapki to popularny wybór na polskich piknikach: chrupkie pieczywo, ser, wędliny i świeże warzywa — dlatego warto mieć pod ręką opakowania na kanapki. W naszym kraju popularne są również świeże owoce, takie jak truskawki, winogrona czy kawałki arbuza, a także słodkie przysmaki — ciasta, ciasteczka i oczywiście pączki. Nie jest trudno posprzątać po pikniku kilku osób.

Jednak nie każdy piknik to mała prywatna impreza. Możesz mieć do dyspozycji jedzenie, którego mniejsze grupy nie są w stanie przygotować, jeśli organizujesz piknik w miejscu pracy albo imprezę miejską lub taką dla dużej grupy. Goście mogą cieszyć się gorącymi napojami, takimi jak herbata i kawa, grillowanymi mięsami (lub ich wegańskimi odpowiednikami), sałatkami, makaronami i innymi ciepłymi daniami. Ale jak przetransportować wszystkie te pyszności?

Jak zapakować jedzenie po pikniku?

Transport jedzenia po pikniku może być wyzwaniem, zwłaszcza w przypadku większych imprez firmowych. Możesz rozdać gościom niezjedzone resztki po imprezie, ale pakując je w opakowania jednorazowe, musisz rozwinąć kilka kluczowych kwestii, takich jak rodzaj pojemnika, którego należy użyć, jak utrzymać żywność w odpowiedniej temperaturze i jak zapobiec rozlaniu i wyciekom.

W co należy zapakować jedzenie?

Jedną z opcji transportu żywności jest użycie jednorazowych pojemników, takich jak plastikowe lub aluminiowe tace – można je łatwo układać w stosy i transportować. Jednak mogą nie być najbardziej ekologiczną opcją i mogą nie być odpowiednie do utrzymywania żywności w odpowiedniej temperaturze przez dłuższy czas. Dlatego zawsze powinno się rozważać opcje z papieru — często zabezpieczonego przed wyciekami i wodoszczelnego. Świetną opcją są opakowania jednorazowe Tedmark — wytrzymałe i ekologiczne zarazem!

Inną opcją jest użycie pojemników wielokrotnego użytku wykonanych ze szkła lub plastiku, które można umyć i użyć ponownie na przyszłych piknikach. Chociaż te pojemniki mogą być bardziej przyjazne dla środowiska i trwałe, mogą być również nieporęczne i trudniejsze do transportu. W firmie Tedmark oferujemy też plastikowe pojemniki obiadowe — bardzo łatwe do recyklingu.

Aby utrzymać żywność w odpowiedniej temperaturze, rozważ użycie izolowanych pojemników lub lodówek z woreczkami z lodem albo z suchym lodem. Pomoże to utrzymać gorące jedzenie w cieple, a zimne w chłodzie. Polecamy też ekologiczne pojemniki na sałatki, które na pewno pomogą ci zachować czystość.

Pakując żywność, pamiętaj także o zawijaniu każdej pozycji osobno, aby zapobiec rozlaniu i wyciekom. Do zawijania kanapek używaj folii albo papieru woskowanego, a pojemniki umieszczaj w większej torbie lub lodówce, aby wszystko trzymało się razem. Papierowe torby na żywność to także świetna opcja.

 

- Advertisment -

Wybory do Parlamentu Europejskiego. Kto będzie kandydował z woj. śląskiego?

Za nieco ponad miesiąc, bo 9 czerwca, odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Z 13 okręgów zostanie wybranych 53 europosłów. Kto kandyduje do PE...

Jaworzno mało znane – Och, Karol

Celem naszej dzisiejszej, historycznej wędrówki jest miejsce trudno dostępne, ukryte w zaroślach i leśnych gąszczach, do którego nie łatwo jest dotrzeć. Znajdują się tutaj...

​Życzenia dla strażaków z okazji Międzynarodowego Dnia Strażaka

​Na co dzień z narażeniem własnego życia walczą z żywiołami, ratują ludzkie życie i dobytek. Dziś, 4 maja, w dzień ich patrona św. Floriana,...