Kuchnia to serce każdego lokalu gastronomicznego. Dlatego musi być odpowiednio wyposażona – m.in. w specjalistyczne urządzenia do obróbki cieplnej. Tzw. kuchnie gastronomiczne są znacznie bardziej wytrzymałe i wydajne niż domowe kuchenki, choć zwykle przypominają je wyglądem. Dowiedz się, jakie znaczenie ma wielkość profesjonalnych kuchni z piekarnikiem.
Jak wybierać kuchnie gastronomiczne?
Kuchnie gastronomiczne występują w bardzo wielu wariantach przystosowanych do zróżnicowanych potrzeb lokali. W branżowych sklepach, takich jak MultiGastro, dostępne są kuchnie gazowe, elektryczne i indukcyjne o zróżnicowanych rozmiarach. Jedną z najważniejszych decyzji jest właśnie wybór typu urządzenia. Gazowe należą do najbardziej ekonomicznych i wygodnych w wykorzystaniu. Indukcyjne oraz elektryczne ułatwiają jednak zachowanie higieny. Nie wszędzie też można zamontować kuchnię gazową. Ponadto możesz zdecydować się zarówno na model nastolny, jak i kuchnię na podstawie otwartej, z szafką lub piekarnikiem. Ten wybór zależy przede wszystkim od parametrów przestrzeni, w jakiej stanie kuchnia, a także potrzeb konkretnego lokalu.
Wielkość kuchni z piekarnikiem – jak wybierać?
Kuchnie gazowe z piekarnikiem należą do najczęściej wybieranych modeli. Najmniejsze urządzenia tego typu mają cztery palniki i piekarnik przypominający wymiarami ten domowy. Minimalna szerokość takiego sprzętu to 60 cm, co oznacza, że stosunkowo łatwo znaleźć na niego miejsce nawet w niewielkim pomieszczeniu. W tak małym piekarniku przygotowywanie niektórych bardziej wymagających dań może być jednak utrudnione. Dlatego na rynku dostępne są też znacznie szersze kuchnie gazowe z piekarnikiem. Co więcej, nabywcy mogą zdecydować się na zakup modelu z dwoma piekarnikami, który umożliwi pieczenie różnych dań w tym samym czasie. Takie kuchnie mają też więcej palników, przez co sprawdzają się nawet w bardzo wymagających środowiskach pracy. Ciekawym rozwiązaniem jest też szeroka kuchnia z piekarnikiem i szafką, która umożliwia łatwe przechowywanie najpotrzebniejszych naczyń lub innych akcesoriów.