W ziołolecznictwie wykorzystuje się trzy gatunki dziewanny – wielkokwiatową, kutnerowatą i drobnokwiatową. Pierwszy z tych gatunków może osiągnąć nawet 2,5 m wysokości. Dziewanna kwitnie od czerwca do jesieni, kwiaty są złocistożółte. Średnica kwiatów dziewanny wielkokwiatowej mają do 4 cm średnicy.
Dziewanna lubi stanowisko słoneczne. W ziołolecznictwie wykorzystywane są jedynie kwiaty. Znajdują się w nich ważne substancje lecznicze, w tym irydoidy – wśród nich szczególnie cenna aukubina (chroni komórki nerwowe). Uznaje się, że dziewanna zwalcza wirusy, co potwierdziły wiarygodne badania naukowe. W krótkim czasie dziewanna potrafi zwalczyć wirusy grypy i opryszczki. Syropy, herbatki i nalewki z dziewanny skutecznie niszczą bakterie wywołujące zapalenie zatok, ucha środkowego i ropne zapalenie płuc.
Mleko z dziewanną i miodem zapobiega i leczy grypę oraz wszelkie infekcje wywołane przeziębieniem. 1 łyżkę rozdrobnionych kwiatów dziewanny zalewamy szklanką wrzącego mleka 3,2%. Zaparzamy do 20 min., następnie odcedzamy i do przestudzonego naparu dodajemy łyżeczkę miodu najlepiej spadziowego lub lipowego. Napar powinno się pić 3-4 razy dziennie, ostatnią dawkę koniecznie przed snem. Profilaktycznie napar pije się raz dziennie, najlepiej przed snem. Napar niszczy zarówno wirusy jak i bakterie, działa rozgrzewająco i napotnie, co ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. Łagodzi też bóle głowy, mięśni i kręgosłupa wywołane grypą i przeziębieniem. Pomaga zregenerować błony śluzowe dróg oddechowych, leczy zapalenia oskrzeli i płuc. W profilaktyce i leczeniu grypy stosuje się herbatkę z 1 łyżki ususzonych kwiatów dziewanny zalanych szklanką wrzątku (parzymy przez 20 min.), do której po ostudzeniu dodawana jest 1 łyżeczka miodu – lipowego, gryczanego lub spadziowego. W przypadku uczulenia na produkty pszczele do herbatki można dodać sok malinowy lub sok z czarnej porzeczki. Napar w czasie choroby pijemy do 4 razy dziennie, profilaktycznie 1 raz dziennie. Napar zwalcza wirusy i bakterie chorobotwórcze, łagodzi też napady kaszlu. Przy silniejszym przebiegu grypy do naparu można dodać 1 łyżeczkę nalewki z propolisu. To potęguje działanie przeciwwirusowe.
Ela Bigas