niedziela, 28 kwietnia, 2024

Jakie warzywa powinniśmy jeść jesienią i co z nich zrobić?

Strona głównaRozrywkaCiekawostkiJakie warzywa powinniśmy jeść jesienią i co z nich zrobić?

Jakie warzywa powinniśmy jeść jesienią i co z nich zrobić?

- Advertisement -

Jesień jest już widoczna nie tylko w kalendarzu, ale także za oknem. Czas, aby zawitała w naszej kuchni. Jesienne warzywa są pełne smaku, a także witamin i wartości odżywczych. Warto je jeść, by cieszyć się zdrowiem i odpornością, która jest nam szczególnie potrzebna w nadchodzących chłodnych dniach.

Jesień to przede wszystkim sezon na dynię, cukinię, paprykę, bakłażana buraki, oraz śliwki i gruszki. Owoce sezonowe dają wiele możliwości do eksperymentowania w kuchni i poznawania nowych smaków.

Sezon na buraki czerwone zaczyna się we wrześniu i trwa aż do marca. Warto je jeść, ponieważ mają liczne właściwości zdrowotne: mają właściwości odchudzające, wspomagają odporność organizmu, wspomagają układ krwionośny, zapobiegają anemii, zawierają kwas foliowy, Możecie przygotować z nich sok, pyszne domowe frytki, a także ukisić buraki na barszcz.

Cukinię warto kupować od września do października. Sezon na nią jest stosunkowo krótki, dlatego warto go mocno wykorzystać. Cukinia ma niezliczone wartości zdrowotne i odżywcze. Cukinię możemy piec, smażyć, marynować, a także jeść na surowo. Ciekawym i bardzo zdrowym sposobem na przemycenie warzywa do obiadu, jest zrobienie cukiniowego makaronu spaghetti.

Papryką cieszyć możemy się we wrześniu i październiku. Oprócz pysznego delikatnie słodkiego smaku posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne: chroni przed chorobami układu krążenia oraz obniża ciśnienie krwi, zawiera cztery razy więcej witaminy C niż cytryna, dzięki czemu świetnie wspomaga odporność organizmu, surowa papryka wspomaga procesy trawienne, dzięki czemu jest lekiem na wzdęcia i zaparcia. Paprykę można spożywać w każdej postaci. Jest świetnym dodatkiem do dań z makaronu czy ryżu. Bardzo dobrze smakuje na kanapkach, a także pieczona czy grillowana.

Śliwkami zajadać możemy się we wrześniu i październiku. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się ich smakiem i cennymi wartościami odżywczymi, jakie zawierają, możemy je ususzyć, Warto jednak pamiętać, że suszone śliwniki zawierają znacznie więcej kalorii niż świeże. Dlatego tez lepszym rozwiązaniem jest mrożenie owoców na zimę.

Jak widać wszystkie sezonowe warzywa i owoce zawierają cenne dla naszego organizmu wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Mam nadzieje, że nie macie wątpliwości, że warto po nie sięgać, szczególnie jesienią. Ciekawe, jakie potrawy z nich przygotowujecie.

[vc_facebook]

- Advertisment -

Z perspektywy: Miasto nasze nie skończy się w poniedziałek

Kiedy piszę ten tekst, trwa głosowanie w II turze wyborów na prezydenta naszego miasta. Ze względu na obowiązki zawodowe zmuszony jestem przesłać ten tekst...

Oczywista Nieoczywistość – Na Janie…

W dzisiejszym, coraz bardziej laicyzującym się świecie, niejednokrotnie odżegnujemy się od różnego rodzaju kontekstów czy nawiązań religijnych. Są jednak takie miejsca, które bardzo mocno...

Słowo na niedzielę: Inspirująca samotność

Mam tu na myśli samotność zarówno tych, którzy się szczerze nawrócili, jak i tych, którzy poważnie traktując swoją wiarę, nie znajdują zrozumienia prawie u...