niedziela, 28 kwietnia, 2024

Sezon na przetwory – przygotuj swoją spiżarnię

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneSezon na przetwory – przygotuj swoją spiżarnię

Sezon na przetwory – przygotuj swoją spiżarnię

- Advertisement -

Domowe przetwory warzywne, owocowe czy przygotowane z wykorzystaniem grzybów pozwalają się cieszyć domowymi potrawami przez długie, zimowe miesiące. Lato i wczesna jesień to najlepsza pora na ich robienie. Naszykuj swoją spiżarnię tak, by była miejscem, z którego będziesz dumny.

Jakie przetwory możesz przygotować?

Większość warzyw, owoców i grzybów nadaje się do tego, by zrobić z nich przetwory. Już z początkiem lata możesz kupować truskawki i robić z nich dżemy, marmolady, czy też kompoty. Z czasem pojawiają się kolejne owoce, które nadają się do pakowania w słoiki. Przetwory z wiśni i czereśni to polska tradycja. Przygotowujesz z nich dżemy, soki i konfitury. Problemem może być jedynie wyciągnięcie z nich pestek, ale pracę ułatwi ci drylownica.

W sierpniu przychodzi czas na sezon ogórkowy – możesz zrobić do domowej spiżarni ogórki kiszone i konserwowe, a także pikle według danego przepisu. Korniszony staną się znakomitą zakąską na każdej imprezie. Ogórki pozwolą Ci także na przygotowanie z nich przecierów na zupy. Przy bazie w postaci rosołu ułatwi Ci to ugotowanie zupy dla domowników czy gości.

Kolejno możesz przerabiać jeżyny, maliny – na soki i dżemy, ale również domowej produkcji nalewki, które urozmaicą Twoją domową spiżarnię. Do tego z początkiem września nadchodzi najlepsza pora na przetwory z pomidorów czy robienie domowych sałatek z papryki, cebuli, ogórków i tym podobnych. Istnieje wielu zwolenników przetworów z dyni – te warzywa są wspaniałe jako baza do zup, sosów i nie tylko.

Przez całą jesień możesz zbierać w okolicznych lasach grzyby i robić z nich przetwory. Zaskoczysz swoich gości serwowaniem marynowanych podgrzybków czy maślaków.

Piękna spiżarnia w zasięgu Twojej ręki

Robienie przetworów może być czasochłonne, ale w efekcie otrzymujesz cały zapas produktów na zupy, czy zakąski lub jako dodatków do innych potraw. Możesz uporządkować swoją spiżarnię w ten sposób, że zamówisz etykiety na przetwory.

Duży wybór wzorów etykiet znajdziesz na stronie https://zalepieni.pl/etykiety-na-przetwory/. W sklepie Zalepieni masz możliwość personalizacji etykiet, tzn. wpisania własnego tekstu.

Umieść je na każdym słoiczku, by wiedzieć, co właściwie się w nim znajduje i kiedy był on przygotowany. Etykiety na przetwory takie jak na zalepieni.pl dostosowane są pod kątem różnych przetworów – grzybów, dżemów czy nalewek. Dzięki nim uzyskasz własnoręcznie przygotowane produkty, które nie tylko ułożysz w spiżarni, ale z dumą wręczysz w prezencie swoim bliskim. Z pewnością będzie to niecodzienny pomysł na drobny podarunek, który samodzielnie zrobiony będzie miał większą wartość niż każdy inny, kupiony prezent.

Więcej informacji na https://zalepieni.pl.

- Advertisment -

Słowo na niedzielę: Inspirująca samotność

Mam tu na myśli samotność zarówno tych, którzy się szczerze nawrócili, jak i tych, którzy poważnie traktując swoją wiarę, nie znajdują zrozumienia prawie u...

Jaworzno mało znane – Wędrujące kamienie

Nazwa „Wędrujące kamienie” kojarzy się przede wszystkim z Parkiem Narodowym Dolina Śmierci w Kalifornii i dość osobliwym zjawiskiem przyrodniczym. W dzisiejszym odcinku jednak jaworznicki...

Obchody 3 maja w ZSP nr 3 oraz podpisanie umowy z Politechniką Śląską i firmą Enitec

W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Jaworznie odbyły się oficjalne uroczystości z okazji Święta Konstytucji 3 maja. W tym wyjątkowym dniu szkoła podpisała...