Gratulujemy panu Piotrowi Haraf, który na nasz konkurs przesłała przepis na krem z białych warzyw. Pan Piotr wygrywa bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.
Poprzednik zaproponował krem brokułowy to ja przedstawię krem z białych warzyw.
Potrzebujemy
Składniki na krem:
– Szalotkę
– Czosnek
– Por
– Korzeń pietruszki
– Korzeń selera
– Kalafior
– Bulion warzywny
– Sól, pieprz
Składniki na dekorację dania
– pestki dyni
– pietruszka zielona
– oliwa truflowa bądź zwykła oliwa z oliwek
– ser grana padano
– szynka szwarcwaldzka
– bagietka, masło
Pierwsze trzy pozycje czyli szalotkę, por i czosnek przesmażamy na oliwie, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pietruszkę, seler oraz cząstki kalafiora. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy całość i przyprawiamy solą i pieprzem.
Kolejnym etapem jest zrobienie z bagietki i masła grzanek, uprażenie pestek dyni i usmażenie szynki.
Do talerza wlewamy zupę, posypujemy zieloną pietruszką, pestkami dyni i serem. Układamy uprzednio wystudzoną szynkę i polewamy odrobiną oliwy. SMACZNEGO.
W tym tygodniu czekamy na Wasze przepisy na smaczne, domowe pączki. Podzielcie się z nami swoimi propozycjami. Zachęcamy do dołączania zdjęć.
Przepisy wyślijcie na adres: konkursy.jaw@gmail.com do poniedziałku 27 lutego.
Nagrodą w naszym konkursie jest bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.
[vc_facebook]