Czwarty raz w Klubie „Relaks” odbył się konkurs kulinarny „Potrawa Regionalna”. Uczestniczyło w nim pięć zespołów śpiewaczych z Jaworzna, ubranych w stroje regionalne. Od lat zespoły kultywują tę tradycję i przekazują przepisy na potrawy regionalne kolejnym pokoleniom. Tym razem stanęły w szranki i przygotowały swoje specjały, spośród których jury wybrało te najlepsze.
Ciężkowianki oraz Borowiacy postanowili przygotować kluski tlone, Jaworznianki wodziankę, Dobrzanki kapustę z grochem, a Szczakowianki pęcak z grochem i warzywami. Wszystkie potrawy oceniało szacowne jury w składzie: Iwona Brandys – Muzeum Miasta Jaworzna, dr Marek Grabski – dyrektor Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego w Wygiełzowie oraz Urszula Batko z Górnośląskiego Muzeum w Bytomiu.
Jury najbardziej do gustu przypadła wodzianka autorstwa Jaworznianek. Drugie miejsce przyznano Ciężkowiankom, a trzecie Dobrzankom. Organizatorami konkursu były: eMband, Klub „Relaks” oraz Muzeum Miasta Jaworzna. Teraz organizatorzy liczą na to, że zwycięska potrawa znajdzie się w spisie potraw regionalnych Górnośląskiego Muzeum w Chorzowie.
Śnięte ryby zostały zauważone w Przemszy. Sprawa jest już zgłoszona do prezydenta Pawła Silberta. We…
Rodzina dzików spacerowała przy placu zabaw. Na placu znajdowała się grupa dzieci z opiekunami. Do…
Rozpoczęły się matury. 7 maja maturzyści zmierzyli się z językiem polskim. Zapytaliśmy ich, jak poszła…
Odbyła się I sesja nowej rady Miejskiej w Jaworznie, radni i prezydent złożyli ślubowanie. Został…
Odkryj, jak 20 lat członkostwa w Unii Europejskiej przemieniło Śląskie, wprowadzając dynamiczny rozwój i nowoczesne…
Wiele osób wychodzi z założenia, że alimenty na dziecko trzeba płacić do momentu, gdy staje…
View Comments
Dlaczego "redakcja" nie zaprosiła na tak zacną ucztę ???, było zaproszenie na pączki, ale mogłyby mi zaszkodzić, kto wie czym mógłby je Naczelny "oprószyć" ;)