Kolejny przepis na cukinię w roli głównej nadesłała do nas pani Beata Grabania. Pani Beata w nagrodę za przepis na dżem z cukinii otrzymuje kupon do Borowej Chaty o wartości 50 zł* Gratulujemy!
Niezbędne składniki:
5 kg cukinii obranej i wydrążonej
1 kg cukru lub mniej, zależy od upodobań smakowych
4 galaretki cytrynowe
sok i skórka z dwóch cytryn
Opis przygotowania:
Startą cukinię gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny. Gotować jeszcze pół godziny. Gorącą masę włożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić. Gdy dżem jest w pomieszczeniu o temp. pokojowej ma rzadką konsystencję, gdy trzymamy go w lodówce ładnie się ścina i przyjmuje formę galaretki.
Smacznego 🙂
W tym tygodniu czekamy na Wasze pomysły na DANIA Z RYB. Swoje przepisy prześlijcie (możecie dołączyć także zdjęcia Waszych potraw) na adres: konkursy.jaw@gmail.com do poniedziałku 17 października.
* po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.
[vc_facebook]