środa, 1 maja, 2024

W środę pożegnaliśmy kapitana Stanisława Nowakowskiego

Strona głównaLudzieW środę pożegnaliśmy kapitana Stanisława Nowakowskiego

W środę pożegnaliśmy kapitana Stanisława Nowakowskiego

- Advertisement -

W środę odbyło się pożegnanie śp. kapitana Stanisława Nowakowskiego, żołnierza Armii Krajowej. Uroczystości pogrzebowe rozpoczęły się w kolegiacie św. Wojciecha i św. Katarzyny. Śp. kpt. Stanisław Nowakowski spoczął na cmentarzu pechnickim.

Uroczystości pogrzebowe prowadził ks. proboszcz Eugeniusz Cebulski. Podczas mszy świętej żałobnej wspominano dokonania śp. kapitana. Następnie uczestnicy uroczystości przemaszerowali wspólnie w kondukcie pogrzebowym na cmentarz pechnicki. W trakcie uroczystości pogrzebowych żołnierze dokonali salwy honorowej.

Zobacz także: Ostatnie pożegnanie kapitana Nowakowskiego – zdjęcia

Kapitan Stanisław Nowakowski był zasłużonym żołnierzem formacji zbrojnych Armii Krajowej Podziemnego Państwa Polskiego działających w Jaworznie, ugrupowania Polski Niepodległej w szeregach organizacji Orła Białego. Był działaczem społecznym, organizatorem i animatorem życia związkowego członków środowisk kombatanckich związanych z AK.

Kapitan Stanisław Nowakowski był znanym i cenionym przez mieszkańców Jaworzna, w tym także przez młodzież, z którą przez wiele lat chętnie spotykał się w szkołach i przekazywał wiedzę o historii Polskiego Państwa Podziemnego. Był mocno zaangażowany w życie miasta.

[vc_facebook]

- Advertisment -

PKM Jaworzno – zmiana rozkładu jazdy 2 maja 2024

Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 2 maja. 2 maja (czwartek) autobusy kursować będą według rozkładów jazdy na dni...

Miasto sprzedaje działki przy ulicy Jesionowej

Miasto Jaworzno oferuje na sprzedaż działki budowlane, które znajdują się przy ul. Jesionowej. Na sprzedaż są następujące działki: działka nr 3323 o powierzchni 675 m²...

Majówka w GEOsferze

GEOsfera zaprosiła na Majówkę. I nie jest to byle jaka Majówka – wydarzenie przygotowano na trzy dni, od 1 do 3 maja. Wszystko zaczęło...