środa, 1 maja, 2024

Barista: zawód pełen aromatów

Barista: zawód pełen aromatów

- Advertisement -

Do niedawna, wiele osób nie słyszało nawet o zawodzie baristy. Szkoda, bo nikt tak dobrze, jak on nie zna drogi, jaką musi przebyć ziarno, zanim trafi do filiżanki, czyli zanim powstanie aromatyczny i smaczny napar. To czy potencjał ziarna zostanie wydobyty w pełni, zależy w dużej mierze od osoby, która stoi na samym końcu tej drogi. Dziś jest to zawód nie tylko podziwiany, ale i doceniany. Warto zatem przyjrzeć się mu bliżej i poznać wszystkie tajniki tego „tajemniczej” profesji.

Barista to osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie całego procesu ekstrakcji, a także za odpowiednie jej zaserwowanie klientowi. Można by nim nazwać niemal każdą osobę – pracownika restauracji, kawiarni czy dowolnego lokalu gastronomicznego, który korzysta z możliwości, jakie dają ekspres do kawy automatyczny wartomiec.pl lub inne urządzenia, służące do przyrządzania wyśmienitej i niepowtarzalnej w smaku kawy. Jednak nie wystarczy tylko umiejętność wciśnięcia odpowiedniego przycisku, by móc określać się tym mianem. Profesjonalny barista, taki z prawdziwego zdarzenia, powinien mieć bardzo rozległą wiedzę na temat kawy i złożoności całego procesu jej przyrządzania. Doceniani na całym świecie bariści zachowują określone standardy pracy z kawą, a gdy świadomie wychodzą poza ogólnie przyjęte ramy, są w stanie wyjaśnić jak wykorzystane przez nich parametry zaparzania, wpłynęły na smak czy aromat kawy. Bardzo często porównuje się baristów do sommelierów. Ci drudzy jako eksperci od wina, cechują się dogłębną znajomością swojej branży. Wiedzą, jakie wino jest odpowiednie do konkretnego dania, a także, w jakim naczyniu i w jakiej temperaturze je zaserwować. Takimi samymi cechami i kulturą pracy powinni charakteryzować się bariści. Można zatem oczekiwać od nich szczegółowych informacji dotyczących pochodzenia ziaren, sposobu palenia, składu mieszanki – jeśli zostały użyte kawy niejednorodne. Z czasem barista rozpoznaje poszczególne smaki i jest w stanie dokładnie opisać ich aromat i poszczególne nuty smakowe występujące w naparze. Cechami pożądanymi oprócz ścisłej i rzeczowej wiedzy są także umiejętności pracy w zespole i odpowiednie podejście do klienta. Barista nie powinien hermetycznie zamykać się w swoim świecie, ale potrafić rozmawiać ciekawie o kawie i cechować się niebywałą gościnnością. Jednak na tym nie koniec. Doskonała w smaku kawa to element finalny. Nie byłaby tak dobra, gdyby nie odpowiednie przechowywanie ziaren, dbanie o sprzęt służący do pracy i wybór najlepszych pod względem jakości produktów – są to obowiązki baristy.

Doskonałą wiadomością, szczególnie dla osób, które dopiero szukają ścieżki swojej zawodowej kariery, jest to, że może nim zostać dosłownie każdy. Nie ma w tym odrobiny przesady. Nie jest tutaj istotne posiadane wykształcenie. Wystarczy ukończyć odpowiedni kurs i być głodnym nowych wyzwań. Niestety nie ma szkół, które kształciłyby w tym kierunku, pozostaje więc zapisanie się na kursy, które niestety są płatne. O dziwo cieszą się one ogromną popularnością, a osoby, które się na nich uczą, to nie tylko ci, którzy wiążą z tym zajęciem swoją zawodową przyszłość. Bardzo często na takich kursach można spotkać osoby, dla których parzenie kawy i wydobywanie esencji z każdego jej ziarna to po prostu hobby. Pragną one zdobyć niezbędną wiedzę i zastosowywać ją na spotkaniach towarzyskich. Na każdej imprezie znajdzie się bowiem „mistrz wymyślnych drinków”, dlatego też nie powinno zabraknąć „specjalisty od wyśmienitej kawy”. Osoby takie, poświęcają swojej pasji niemal każdą wolną chwilę i skutecznie poszerzają swoją wiedzę i umiejętności. Uwielbiają eksperymenty i wciąż poszukują swojego ulubionego smaku. Dodatkowe informacje, które mogą okazać się przydatne także wówczas gdy przyrządza się kawę w domowym zaciszu, można zdobyć na bezpłatnych warsztatach organizowanych np. przez firmy zajmujące się dystrybucją kawy. Domowi bariści chętnie wymieniają się doświadczeniem z innymi pasjonatami aromatycznej kawy. Na kursach można nauczyć się także niezwykle trudnej, ale bardzo efektownej sztuki nazwanej latte art. Polega ona na wymyślnym dekorowaniu kawy za pomocą wzorów i rysunków tworzonych z mleka na najwyższej warstwie napoju. Nie ulega żadnej wątpliwości, że ten element szkolenia bywa najtrudniejszy. Warto przyłożyć się do powyższego zagadnienia, ponieważ tak przygotowana kawa zadziwia nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i formą wizualną. Wszystkie poszczególne umiejętności, które zdobywa barista, sprawiły, że parzenie kawy wzrosło do rangi prawdziwej sztuki. Dobrze przeszkolony barista potrafi idealnie wyczuć, czego oczekuje klient. Dobranie odpowiedniego gatunku kawy, a także dopasowanie go do serwowanej potrawy to już połowa sukcesu.

Będąc uzbrojonym w odpowiednią wiedzę i sporą dawkę umiejętności, można skusić się na udział w profesjonalnych zawodach baristów. Jest to nie tylko okazja do wyrobienia sobie prestiżu, ale także możliwość znacznego podniesienia swoich umiejętności. Zawody te obejmują różne dziedziny, dzięki temu można sprawdzić, w czym jest się najlepszym. Pomaga to osobom, które nie są jeszcze ukierunkowane i nie wiedzą, w którą stronę zmierzać. Biorąc w nich udział, trzeba także wykazać się niemałą kreatywnością, z tego względu, że niektóre konkurencje wymagają przygotowania kaw ściśle autorskich. Presja czasu wymaga od uczestnika bardzo dobrej organizacji pracy własnej. Ocenie podlega także końcowy wygląd stanowiska pracy.

W Polsce zawód ten jest stosunkowo młody, a często nawet nie jest odpowiednio doceniany. Zarówno przez pracodawców, jak i klientów, godzących się na pewnego rodzaju bylejakość serwowanych napojów. Nie wystarczy bowiem zaopatrzyć się w wysokiej klasy ekspresy do kawy czy doskonałej jakości ziarna. Mając takie wyposażenie, a nie posiadając należytego przeszkolenia, nie uzyska się satysfakcjonujących rezultatów. W dużej mierze niechęć pracodawców do inwestowania w pracownika wynika z faktu, że większość osób szukających zatrudnienia traktuje pracę za barem jako zajęcie dorywcze. Inwestowanie w pracownika, który nie zamierza dłużej zagrzać miejsca na danym stanowisku, wydaje się mijać z celem. Mimo to nie sposób nie zauważyć iskierki nadziei. Ci, którym zależy na podniesieniu renomy kawiarni czy restauracji szukają baristów z udokumentowanymi umiejętnościami. Ci, którzy są prawdziwymi znawcami w swoim fachu, mogą liczyć także na zdobycie zatrudnienia w takich miejscach jak: hotele, pijalnie kawy, restauracje czy firmy cateringowe. Z całą pewnością jest to zawód z przyszłością. Wszystko dlatego, że wzrasta liczba naprawdę świadomych konsumentów, dla których nie liczy się ilość, a przede wszystkim doskonała jakość otrzymywanych produktów.

Dobry barista jest przede wszystkim wrażliwy na potrzeby odwiedzających go gości. Nie jest istotne, jak rozpocznie swoją karierę, ważne, żeby wykazywał się ponadprzeciętną pasją i chętnie zgłębiał tajniki sztuki parzenia kawy. Znane są bowiem przypadki, w których to samouk wykazywał się większym zaangażowaniem od osoby po profesjonalnych, kosztownych kursach. Nie mniej jednak tego typu papierek otwiera wiele drzwi i chociażby z tego względu warto go zdobyć.

Autor artykułu: Agnieszka Kalicka

- Advertisment -

PKM Jaworzno – zmiana rozkładu jazdy 2 maja 2024

Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 2 maja. 2 maja (czwartek) autobusy kursować będą według rozkładów jazdy na dni...

Miasto sprzedaje działki przy ulicy Jesionowej

Miasto Jaworzno oferuje na sprzedaż działki budowlane, które znajdują się przy ul. Jesionowej. Na sprzedaż są następujące działki: działka nr 3323 o powierzchni 675 m²...

Majówka w GEOsferze

GEOsfera zaprosiła na Majówkę. I nie jest to byle jaka Majówka – wydarzenie przygotowano na trzy dni, od 1 do 3 maja. Wszystko zaczęło...