Mrożona latte idealna na letnie upały – jak przygotować i elegancko podać ją w szklance?

Lubisz kawę latte? Nie musisz chodzić do kawiarni, by się jej napić. Pokażemy ci, jak zrobić i w czym podać latte w domu.

 

Kawa latte – czyli jaka?

Nie każda kawa z mlekiem zasługuje na dumne miano kawy latte. Latte to królowa porannej kawy. Powinna być nieduża i bardzo mocna. Bariści twierdzą, że latte to nic innego jak espresso z mleczną pianką na wierzchu, a espresso to przecież duża dawka kofeiny w małej filiżance.

Kawa latte łączy w sobie to, co najważniejsze w sztuce podawania kaw. Jest mocna i efektowna. Wierzchnią stronę pianki na ogół dekoruje się ciekawymi wzorami wyrysowanymi kawą lub posypuje kakao i przyprawami do kawy. Dzięki temu uzyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Taką kawę można wypić w kawiarni lub przy odrobinie wprawy przyrządzić samodzielnie w domu.

Kawa latte – jak zrobić w domu

Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę. Bariści są zgodni – prawdziwej latte nie robi się z kawy rozpuszczalnej. Chociaż teoretycznie jest to wykonalne, to efekt będzie daleki od oczekiwanego. W Polsce przyjęło się sądzić, że najlepsze są kawy pochodzące z Włoch. Jeśli jednak zgłębimy temat, okaże się, że na światowych rynkach za najbardziej szlachetne uchodzą kawy z Etiopii i Kenii. Można je kupić w dobrych sklepach z kawą i herbatą. Warto to zrobić, jeśli zależy nam na naprawdę wyjątkowym smaku latte.

Zrobienie kawy latte nie jest skomplikowane. Tak naprawdę wystarczy mieć średniej klasy ekspres z dyszą do spieniania mleka. Robimy tradycyjne espresso (nieduże, ale bardzo mocne), w osobnym naczyniu spieniamy mleko. Jeśli ekspres nie ma takiej opcji lub w ogóle nie korzystamy z ekspresu, wystarczy ręczny spieniacz do mleka.

Kawa latte – w czym podać

Chociaż w kawie najważniejszy jest smak, miło popatrzeć na to kulinarne dzieło sztuki. Z tego powodu do latte nie używa się filiżanek, z których tak chętnie pijemy espresso. Najlepiej sprawdzają się przezroczyste, wysokie szklanki (zobacz propozycje na: www.pucharydeserowe.pl) z gładkiego szkła. Do takiej szklanki wlewamy schłodzoną (jeśli zależy nam na wersji mrożonej) kawę, a później delikatnie przelewamy (najlepiej po szpatułce) lub przekładamy łyżeczką kawę. Powinniśmy otrzymać ładny, dwuwarstwowy napój. Wierzch można posypać odrobiną kakao, cynamonu, kardamonu lub zmielonych goździków.

Zobacz też: Szklanka do kawy? W czym elegancko podać kawę?

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

View Comments

  • Ostatnio cały dzień wody w mieszkaniu nie mieliśmy. Dziewczyna zrobiła mi mrożoną kawę z cisowianką gazowaną. Tylko taka woda w domu była. Nigdy wcześniej takiej kawy nie piłem. Myślałem że nie będzie mi smakować ale była pyszna :)

Recent Posts

Jaworzno mało znane – Wędrujące kamienie

Nazwa „Wędrujące kamienie” kojarzy się przede wszystkim z Parkiem Narodowym Dolina Śmierci w Kalifornii i…

10 godzin ago

Obchody 3 maja w ZSP nr 3 oraz podpisanie umowy z Politechniką Śląską i firmą Enitec

W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Jaworznie odbyły się oficjalne uroczystości z okazji Święta…

10 godzin ago

Dzień Ziemi w Geosferze. Harmonogram II dnia imprezy

Jaworznicka Geosfera zaprasza na obchody Dnia Ziemi, które zaplanowano na 26 i 27 kwietnia. Co…

11 godzin ago

Piknik z okazji Miejskiego Dnia Ziemi

Miasto Jaworzno z okazji Miejskiego Dnia Ziemi zorganizowało piknik pod Płaszczką. Podczas wydarzenia przygotowane były…

11 godzin ago

Niedziele handlowe w 2024 roku. 28 kwietnia to niedziela handlowa

W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W najbliższą niedzielę,…

11 godzin ago

Dzień Ziemi w Geosferze

W Geosferze z okazji Dnia Ziemi odbył się piknik ekologiczny dla jaworznickich szkół. Uczniowie mogli…

1 dzień ago