Światowy Dzień Kebaba w 2023 roku wypada na najbliższy piątek. Danie to ma tylu zwolenników, co przeciwników. Jaki jest najlepszy kebab w Jaworznie?
Światowy Dzień Kebaba w 2023 roku obchodzimy już w ten piątek 14 lipca.
Na pewno nie raz znaleźliśmy się w sytuacji, gdzie mieliśmy tylko kilka minut na spożycie posiłku. Potrzebowaliśmy więc czegoś, na co nie będziemy musieli długo czekać, możliwością było wzięcie dania na wynos, a może i nawet zjedzenie w drodze. W takich chwilach na ratunek przychodzi nam właśnie kebab. Danie to doczekało się własnego święta, które przypada na drugi piątek lipca i możemy je znaleźć w kalendarzu świąt nietypowych.
Kebab jest popularną potrawą z Bliskiego Wschodu, która zdobyła uznanie nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Nazwa odnosi się do co najmniej dwudziestu odmian tej potrawy. Kebab doczekał się wielu wariacji, można go spożywać w bułce, tortilli, na talerzu z frytkami i na wiele innych, ciekawych sposobów. W dzisiejszych czasach każdy przyrządza to danie na swój własny sposób.
Warto wspomnieć, że oprócz znanego nam doner kebaba, istnieją inne, tradycyjne rodzaje tego posiłku: Adana kebab, Urfa kebab, Iskender kebab, Shish kebab.
Jednak w Polsce spożywany jest najczęściej doner kebab, co w języku tureckim oznacza ,,obracające się pieczone mięso”. Polacy wybierają najczęściej wołowinę lub kurczaka, jedynie z dodatkiem baraniny.
W Polsce pierwsze kebaby sprzedawano w latach 70. w Sopocie, jednak spopularyzowano je w latach 90. Współcześnie zostały one przekształcone na danie typu fast food.
Natomiast początki kebaba sięgają nawet X wieku. Powstał najprawdopodobniej w starożytnej Persji, a samo słowo ,,kebab” oznacza w języku perskim ,,mięso pieczone na szpikulcu”. Najwcześniejsze zapiski zostały odnalezione w Bagdadzie i umieszczone w tzw. księdze dań. Potrawę wymyślili koczownicy, którzy opiekali nad ogniskiem nabite na miecze mięso upolowanych przez siebie zwierząt. Zauważyli, że pionowe ustawienie broni powoduje spływanie soków i tłuszczu w dół, nadając mięsu interesujący i niepowtarzalny smak.
Światowy Dzień Kebaba jest więc idealną okazją, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi, zasiąść wspólnie do stołu i delektować się tym posiłkiem. Warto wybrać się do jednej z dostępnych w naszej okolicy restauracji serwującej kebaby i spróbować różnych, smacznych wariantów. Jednak niezależnie od naszych preferencji – tradycyjny kebab czy raczej jego nowoczesne wersje – najważniejsze jest, by celebrować ten dzień po swojemu i cieszyć się tym oto daniem.
A jakie są waszym zdaniem najlepsze lokale serwujące kebaby w Jaworznie?
[vc_facebook]