Rozpoczynają je świąteczne życzenia i dzielenie się pokarmami święconymi w Wielką Sobotę. W dawnej Polsce pośrodku stołu umieszczano baranka z czerwoną chorągiewką. Był ów baranek rzeźbiony w maśle, robiony z cukru lub marcepanu.
Prześcigano się również w pomysłach na wielkanocne placki. Np. w XVI w. u radcy krakowskiego Michała Chroberskiego podano placek „co miał w środku sadzawkę z białego miodu i wyglądały rybki i nimfy kapiące się, a kupid strzelał do nich z łuku”.
Takie wielkie świąteczne objadanie się mogło zakończyć się niestrawnością. Dla jej uniknięcia należało zjeść usmażone na maśle pokrzywy, bądź też na czczo zjeść chrzan i … chuchnąć trzy razy do komina.
Profesjonalne usługi firmy sprzątającej Wstęp: W dzisiejszym świecie, utrzymanie czystości w miejscu pracy jest nie…
Jednostka Straży Pożarnej z Krakowa badała powietrze w Jaworznie. Są już nieoficjalne wyniki pomiaru jakości…
Prezydent Jaworzna wydał pozwolenie na budowę fabryki samochodów elektrycznych marki Izera w Jaworznie. Co oznacza,…
Na ulicy Wojska Polskiego doszło do awarii autobusu elektrycznego PKM Jaworzno. Pojazd zepsuł się w…
233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja i Święto Narodowe Trzeciego Maja były okazją dla młodego…
Rozpoczyna się budowa nowego przystanku kolejowego Sosnowiec Jęzor Południowy. Ułatwi on podróż do Katowic, Mysłowic,…