Reklama

Konkurs kulinarny - czekamy na Twoje świąteczne przepisy

AWAP
24/11/2016 10:00
Gratulujemy pani Sarze Karwat, która przesłała do nas przepis na tarte inaczej. Pani Sara wygrała bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.
Składniki:

120 g masła w temperaturze pokojowej

2 żółtka

1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki

1/2 płaskiej łyżeczki soli

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Masło rozetrzeć łyżką lub drewnianą pałką, dodawać po kolei: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia.

Farsz:

250 g piersi kurczaka (1 podwójna)

1 duża cukinia

1 mała czerwona cebula

sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem

Masa jajeczna:

4 jajka

100 ml jogurtu naturalnego

150 ml śmietanki 30 %

sól, czarny pieprz,

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

garść żółtego sera, bądź mozzarelli - 1 opakowanie

płatki chilli

Przygotowanie:

FARSZ: W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż go na patelni doprawiając solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w cienkie talarki.

MASA JAJECZNA: W misce rozmieszaj jogurt, śmietankę oraz jajka. Przypraw do smaku obficie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, płatkami chilli i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser.

Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z serem.

Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. 5 min. przed końcem pieczenia posyp tartę startym serem, najlepiej parmezanem. Po upieczeniu całość możesz posypać ziołami, np. natką pietruszki, bądź posiekana bazylią. Smacznego!

Tradycyjne czy nowoczesne? Dania wigilijne to to, na co oprócz szczególnej atmosfery świąt Bożego Narodzenia, chyba każdy z nas czeka przez cały rok. W każdym tygodniu aż do świąt będziemy publikowali i nagradzali Wasze ciekawe przepisy na dania i wypieki świąteczne. Przesyłajcie je na adres: [email protected].



*Po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.

** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do