Reklama

Wygraj bon o wartości 50 zł!

AWAP
07/10/2016 12:17

W tym tygodniu nagroda w naszym konkursie kulinarnym, bon o wartości 50 zł, wędruje do pani Marty Nowak, która przysłała do nas przepis na zapiekankę makaronową z cukinią*. Gratulujemy!


Składniki dla 6 głodnych osób:

makaron penne - 1 opakowanie
cukinia - 4 sztuki
szpinak mrożony - 1 opakowanie
filet z kurczaka - 2 pojedyncze lub 1 podwójny
ser niebieski (np. Gorgonzola) - 300 g
czosnek - 5 ząbków
śmietana 18% - 400 g
sól
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Cukinię umyć, przekroić na połówki, łyżeczką wybrać nasiona (nie obierać). Pokroić w spore kawałki. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w sporą kostkę, usmażyć na oliwie z oliwek z solą, pieprzem i papryką. Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać śmietanę i gałkę muszkatołową, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch pokruszyć ser. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec najpierw 20 minut pod przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia. Odgrzewane danie smakuje równie pysznie jak świeże! Smacznego.

W tym tygodniu czekamy na Wasze nowe przepisy. Jakie są Wasze pomysły na pyszne dania z ryb?


Przepisy (zachęcamy do wysyłania zdjęć) prześlijcie na adres: [email protected] do poniedziałku 10 października.

*Po odbiór nagrody zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień” .

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do