Gratulujemy panu Pawłowi Kilianowi, który na nasz konkurs kulinarny przesłał przepis na świąteczny żurek. Pan Paweł wygrywa bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 30 dag kiełbasy swojskiej
- 0,5 l zakwasu na żur
- 6 jajek na twardo
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek)
- śmietana 30%
- Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody. Dodaj kiełbasę, obrane ząbki czosnku oraz przyprawy do smaku. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut.
- Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Gotuj do momentu połączenia się smaków i na koniec dodaj śmietanę.
- Jajka ugotuj, obierz i pokrój na ćwiartki.
- W międzyczasie obierz, pokrój w piórka i podsmaż cebule.
- Ziemniaki ugotuj, ubij i pomieszaj z podsmażoną wcześniej cebulą.
- Ziemniaki i jajka włóż do miski, następnie wszystko zalej żurkiem.
Smacznego!
Tradycyjne czy nowoczesne? Dania wigilijne to to, na co oprócz szczególnej atmosfery świąt Bożego Narodzenia, chyba każdy z nas czeka przez cały rok. W każdym tygodniu aż do świąt będziemy publikowali i nagradzali Wasze ciekawe przepisy na dania i wypieki świąteczne. Przesyłajcie je na adres: konkursy.jaw@gmail.com. Na Wasze kolejne przepisy czekamy do poniedziałku 19 grudnia. Zachęcamy do dołączania zdjęć potraw.
*Po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.
** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.
[vc_facebook]