W próżniowych komorach chłodniczych schładzane są warzywa i owoce zbierane z pola, do osiągnięcia temperatury 2-4⁰C. W ten sposób schłodzić można także warzywa liściaste, których stosunek powierzchni do masy jest jak największy (na przykład sałaty, szpinak, seler naciowy) lub do schładzania produktów wrażliwych (zaliczamy do nich między innymi kwiaty cięte lub grzyby).
Jak przebiega proces schładzania w komorach chłodniczych?
W próżniowej komorze chłodniczej umieszcza się produkty do schłodzenia. Następnie obniża się ciśnienie w otoczeniu produktu i dopiero wtedy p[przystępuje się do odparowania pary wodnej z produktu – co powoduje powierzchniowe, właściwe obniżenie temperatury. Zaletą tak przechowywanego produktu jest to, że nie traci on swojej jakości i nie jest narażony na psucie i gnicie. Para wodna jest usuwana w postaci ciekłej (po kondensacji na skraplaczu) lub w postaci gazowej (przez pompy próżniowe).
Schładzanie próżniowe od standardowego sposobu schładzania pozwala na oszczędność energii
w procesie schładzania, kilkukrotne skracając czas schłodzenia i wydłużając przydatność do spożycia produktów. Pozwala to na oszczędność finansową, ponieważ mniejsza ilość produktów jest wyrzucana.
Jak zbudowana jest komora chłodnicza?
Każda komora chłodnicza od Techem S.A. wykonana jest z wysokiej jakości trwałych materiałów, które są odporne na uszkodzenia mechaniczne i szkodliwe czynniki chemiczne. Dzięki temu, może być użytkowana przez wiele lat, zapewniając żywności oraz roślinom najwyższą jakość oraz świeżość.
Komory chłodnicze znajdą zastosowanie nie tylko u producentów żywności. Kompresory czy komory chłodnicze doskonale sprawdzają się w gastronomii i rynku horeca. Duże zamówienia warto przechowywać zgodnie z wytycznymi producenta, dostarczy i zasadami BHP. W zależności od potrzeb, można zakupić urządzenie o dowolnej wielkości i objętości, posiadającą duży zakres temperatur, z możliwością wielokrotnego montażu oraz z drzwiami zamykanymi na klucz – co szczególnie przydatne jest, gdy zespoły produkcyjne znajdują się w innym miejscu niż magazyn żywności lub mroźnia. Skrócony czas schładzania produktów wpływa na czas zdatności do spożycia, oraz co ważne z logistycznego punktu widzenia – organizuje wewnętrzne godziny pracy przedsiębiorstwa.
Techem S.A. Sprężone powietrze i próżnia jest częścią BP Techem S.A. – polskiej spółki, która od niemal 30 lat dostarcza specjalne produkty i usługi dla przemysłu. Z chęcią pomożemy w wyborze wielkości sprężarki i określeniu zużycia sprężonego powietrza w zakładzie. W ten sposób będą mogli Państwo korzystać z komory chłodniczej odpowiadającej Waszym potrzebom.