niedziela, 19 maja, 2024

Rodzaje i właściwości herbat

Rodzaje i właściwości herbat

- Advertisement -

Herbata, zaraz obok wody i kawy, to najpopularniejszy napój świata znany od tysiącleci. Wprowadza w błogi nastrój, uspokaja i cudownie relaksuje. W wielu kulturach herbata to także nieodłączny element wydarzeń towarzyskich. Wyróżnia się kilka rodzajów herbat, przy czym każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. Warto poznać je wszystkie!

Herbata, zaraz obok wody i kawy, to najpopularniejszy napój świata znany od tysiącleci. Wprowadza w błogi nastrój, uspokaja i cudownie relaksuje. W wielu kulturach herbata to także nieodłączny element wydarzeń towarzyskich. Wyróżnia się kilka rodzajów herbat, przy czym każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. Warto poznać je wszystkie!

Czarna herbata 

To właśnie czarna herbata jest tą najpopularniejszą i najbardziej znaną na całym świecie. Powstaje poprzez skręcanie listków herbacianych, które w kolejnym etapie poddawane są fermentacji i suszeniu. Jej smak jest wyjątkowo intensywny z wyczuwalną nutą goryczki. Niestety proces fermentacji pozbawia czarną herbatę wielu cennych, prozdrowotnych składników. Po zaparzeniu powstaje ciemny napar o bardzo silnym aromacie. Czarną herbatę najczęściej pije się słodzoną lub z dodatkiem cytryny. Popularne jest także picie aromatyzowanej czarnej herbaty. W ten sposób powstała między innymi ubóstwiana przez Brytyjczyków Earl Grey, wzbogacona o aromat kwiatu bergamotki. 

Zielona herbata

Jest to ulubiony napój mieszkańców Dalekiego Wschodu. Proces produkcji zielonej pozbawiony jest etapu fermentacji. Napar charakteryzuje się bardzo jasną, słomkową barwę, ale smak zawiera sporo goryczy. Zielona herbata to skarbnica składników odżywczych, które wspaniale wpływają na kondycję ludzkiego organizmu, w tym:

  • polifenole,
  • katechiny,
  • teinę,
  • garbniki,
  • alkaloidy,
  • aminokwasy,
  • witaminy: A, B, C oraz E,
  • wapń, potas, miedź, fluor cynk, mangan

Regularne picie naparu z zielonej herbaty, którą można zamówić w sklepie Świat Herbat, pozwala szybko oczyścić ciało z toksyn, usunąć istniejące stany zapalne i wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania i rozwoju chorób nowotworowych. 

Biała herbata

Herbata biała to mieszanka pączków kwiatowych i młodych listków.  Poddaje się je minimalnej fermentacji, dlatego jej smak jest wyjątkowo delikatny i subtelnie kwiatowy. Biała herbata zawiera niemal dwukrotnie więcej antyoksydantów niż jej herbata zielona. Dzięki temu jej napar jest szczególnie ceniony w walce z wolnymi rodnikami. 

Czerwona herbata 

Herbata czerwona w zależności od odmiany jest poddawana krótkiemu procesowi fermentacji, który można lekko wydłużyć. Następnie listki herbaty dojrzewają w ciemnych grotach. Najpopularniejsza herbata czerwona czyli pu-ehr uchodzi za najskuteczniejszy napar sprzyjający odchudzaniu. Ponadto rewelacyjnie wspomaga spalanie tłuszczu, przyspiesza metabolizm oraz bardzo dobrze reguluje produkcję żółci.

- Advertisment -

Ministerstwo Infrastruktury o planach związanych a autostradą A4. Od 2027 roku przejazdy mają być darmowe

Ministerstwo Infrastruktury potwierdziło, iż nie zamierza przedłużać umowy z obecnym zarządcą odcinka autostrady A4 Kraków - Katowice, Stalexportem. Po wygaśnięciu umowy koncesyjnej, autostrada przejdzie...

Motoserce biło na Rynku

XVI Edycja Motoserca odbyła się w sobotę 18 maja na jaworznickim Rynku. Motoserce to wydarzenie, które ugruntowało swoją pozycję w kalendarzu imprez w naszym mieście....

„Rolkuj po nadzieję”, czyli pasjonaci rolkowania w akcji

"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła się w sobotę 18 maja na Sosinie. „Rolkuj po nadzieję”...