Herbata, zaraz obok wody i kawy, to najpopularniejszy napój świata znany od tysiącleci. Wprowadza w błogi nastrój, uspokaja i cudownie relaksuje. W wielu kulturach herbata to także nieodłączny element wydarzeń towarzyskich. Wyróżnia się kilka rodzajów herbat, przy czym każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. Warto poznać je wszystkie!
Herbata, zaraz obok wody i kawy, to najpopularniejszy napój świata znany od tysiącleci. Wprowadza w błogi nastrój, uspokaja i cudownie relaksuje. W wielu kulturach herbata to także nieodłączny element wydarzeń towarzyskich. Wyróżnia się kilka rodzajów herbat, przy czym każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. Warto poznać je wszystkie!
Czarna herbata
To właśnie czarna herbata jest tą najpopularniejszą i najbardziej znaną na całym świecie. Powstaje poprzez skręcanie listków herbacianych, które w kolejnym etapie poddawane są fermentacji i suszeniu. Jej smak jest wyjątkowo intensywny z wyczuwalną nutą goryczki. Niestety proces fermentacji pozbawia czarną herbatę wielu cennych, prozdrowotnych składników. Po zaparzeniu powstaje ciemny napar o bardzo silnym aromacie. Czarną herbatę najczęściej pije się słodzoną lub z dodatkiem cytryny. Popularne jest także picie aromatyzowanej czarnej herbaty. W ten sposób powstała między innymi ubóstwiana przez Brytyjczyków Earl Grey, wzbogacona o aromat kwiatu bergamotki.
Zielona herbata
Jest to ulubiony napój mieszkańców Dalekiego Wschodu. Proces produkcji zielonej pozbawiony jest etapu fermentacji. Napar charakteryzuje się bardzo jasną, słomkową barwę, ale smak zawiera sporo goryczy. Zielona herbata to skarbnica składników odżywczych, które wspaniale wpływają na kondycję ludzkiego organizmu, w tym:
- polifenole,
- katechiny,
- teinę,
- garbniki,
- alkaloidy,
- aminokwasy,
- witaminy: A, B, C oraz E,
- wapń, potas, miedź, fluor cynk, mangan
Regularne picie naparu z zielonej herbaty, którą można zamówić w sklepie Świat Herbat, pozwala szybko oczyścić ciało z toksyn, usunąć istniejące stany zapalne i wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania i rozwoju chorób nowotworowych.
Biała herbata
Herbata biała to mieszanka pączków kwiatowych i młodych listków. Poddaje się je minimalnej fermentacji, dlatego jej smak jest wyjątkowo delikatny i subtelnie kwiatowy. Biała herbata zawiera niemal dwukrotnie więcej antyoksydantów niż jej herbata zielona. Dzięki temu jej napar jest szczególnie ceniony w walce z wolnymi rodnikami.
Czerwona herbata
Herbata czerwona w zależności od odmiany jest poddawana krótkiemu procesowi fermentacji, który można lekko wydłużyć. Następnie listki herbaty dojrzewają w ciemnych grotach. Najpopularniejsza herbata czerwona czyli pu-ehr uchodzi za najskuteczniejszy napar sprzyjający odchudzaniu. Ponadto rewelacyjnie wspomaga spalanie tłuszczu, przyspiesza metabolizm oraz bardzo dobrze reguluje produkcję żółci.