Według definicji dodatki do żywności to dodawane do żywności substancje chemiczne, które poprawiają smak, wygląd oraz trwałość towaru. Są oznaczone literą „E” i dozwolone do spożywania przez Unię Europejską. Sztuczne dodatki od lat wzbudzają ogromne emocje wśród konsumentów, którzy spierają się o szkodliwości tych dodatków. Czy są bezpieczne i jakie są ich rodzaje?
Według definicji dodatki do żywności to dodawane do żywności substancje chemiczne, które poprawiają smak, wygląd oraz trwałość towaru. Są oznaczone literą „E” i dozwolone do spożywania przez Unię Europejską. Sztuczne dodatki od lat wzbudzają ogromne emocje wśród konsumentów, którzy spierają się o szkodliwości tych dodatków. Czy są bezpieczne i jakie są ich rodzaje?
Odpowiadają za wyrazisty, piękny kolor jedzenia. Popularne w cukierniach, gdzie wykorzystuje się je do barwienia wypieków, które później cieszą nasze oko.
Możemy wyróżnić wśród nich między innymi kurkuminę (E100), chlorofile (E140), karmel (E150a) czy węgiel roślinny (E153).
By jak najmniej produktów spożywczych trafiało do kosza, zachowywało dłużej świeżość i zdatność do spożycia, wytwórcy żywności dodają do ich składu substancje konserwujące. Najpopularniejszy konserwant to przede wszystkim benzoesan sodu (E211), który znajdziemy we wszystkim – począwszy od mięsa, a skończywszy na słodyczach. Równie powszechny jest sorbinian sodu (E201), kwas octowy (E260) czy kwas mlekowy (E270).
Rolą przeciwutleniaczy jest w szczególności wydłużenie czasu przydatności produktu do spożycia. Natomiast regulatory kwasowości monitorują wskaźnik pH, co przekłada się na powstrzymanie namnażania groźnych dla nas bakterii. Wśród najczęściej dodawanych substancji możemy wyodrębnić kwas askorbinowy (E300), czyli popularna witamina C, kwas cytrynowy (E330), kwas winowy (E334) czy kwas fosforowy (E338).
Dodatki te odpowiadają za odpowiednią prezentację żywności i należytą konsystencję. Często dodawane są do słodkich deserów oraz do dżemów, gum do żucia, napojów. Wśród nich najczęściej używane są agar (E406) czy guma guar (E412).
Są to substancje odpowiadające za spulchnianie wypieków, słodzące oraz antyzbrylacze, które przyczyniają się do utrzymania sypkości, np. soli.
Wszystko w nadmiarze szkodzi – dotyczy to wszystkiego, łącznie z substancjami chemicznymi dodawanymi do żywności. Są one przebadane, bezpieczne i dopuszczone do obiegu, lecz w nadmiarze mogą zaszkodzić.
Niektóre z nich mogą wywoływać niepożądane skutki, takie jak:
Jeśli zależy nam na tym, by produkt długo zachował świeżość, odpowiednią konsystencję, smak oraz zapach, to tak, dodatki do żywności będą nieodzowne. Warto jednak przejrzeć listę tych najbardziej szkodliwych i w miarę możliwości ich unikać. Ważny jest także umiar w spożywaniu tak przetworzonej żywności oraz w możliwie jak największym stopniu unikanie ich przez kobiety oczekujące dziecka.
Zawodnicy UKS Fair Play Jaworzno wystąpili w Mistrzostwach Polski Juniorów w Kielcach, zdobywając 11 medali.…
W IX kadencji Rady Miejskiej w Jaworznie jest siedmiu nowych radnych. Pomimo ich pierwszej kadencji,…
Plexi, znane również jako akryl czy pleksi, to wszechstronny materiał, który rewolucjonizuje świat aranżacji wnętrz.…
Tuby plastikowe w branży kosmetycznej — gdzie zamówić własne opakowania? W dzisiejszym dynamicznie rozwijającym się…
Zacznij Nowy Rozdział: Twoja Droga do Zdrowia i Idealnej Sylwetki z Profesjonalnym Wsparciem Online Witaj…
Jeśli szukasz miejsca, gdzie Twoje dziecko nauczy się pływać, doskonalić techniki i czerpać przyjemność z…