sobota, 18 maja, 2024

Miód dobry na wszystko

Miód dobry na wszystko

- Advertisement -

O miodzie najczęściej przypominamy sobie w okresie jesienno-zimowym, gdy w trakcie przeziębienia sięgamy po mleko z jego dodatkiem. Niemniej jednak warto o nim pamiętać przez cały rok, wprowadzając na stałe do swojej diety. Miód doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji sezonowych, lecz może być też pomocy przy alergii, problemach trawiennych bądź w budowaniu odporności.

Miód na wszystko, a na co dokładnie?

O właściwościach miodu możemy dyskutować całymi godzinami, choć większość z nas kojarzy go głównie z leczeniem pierwszych objawów przeziębienia. Rzeczywiście, miód posiada wiele składników o działaniu antybakteryjnym, dlatego sprawdza się w różnego typu infekcjach. Pomaga poradzić sobie z katarem, kaszlem czy nawet bólem gardła, czyli z zapaleniem górnych dróg oddechowych. Dostarcza też sporej dawki energii, co jest bardzo istotne zwłaszcza w przypadku osób, które w chorobie nie cieszą się apetytem. Miód wspomaga pracę układu immunologicznego, jednak warto mieć świadomość, że najlepsze efekty można osiągnąć w dłuższym okresie. Oznacza to, że nie powinniśmy sięgać po niego tylko i wyłącznie w okresie jesienno-zimowym. Pobudzanie odpowiednich procesów odpornościowych zajmuje sporo czasu, zatem nie sposób zbudować wysokiej odporności w kilka dni, a nawet tygodni. O naszym układzie immunologicznym przypominamy sobie najczęściej jesienią, lecz chroni nas on nie tylko przed infekcjami sezonowymi. Warto wspomnieć o właściwościach miodu w kontekście problemów związanych z układem trawiennym. Pomoże on między innymi w bólach brzucha, niestrawnościach czy w przypadku przejedzenia. Niektóre rodzaje miodu pomagają poradzić sobie z alergiami sezonowymi, których objawem jest uporczywy katar sienny. Inne natomiast będą świetnym wyborem w przypadku zapalenia pęcherza.

Jakie miody warto wybierać dla siebie i swojej rodziny?

Miód posiada liczne właściwości, które przemawiają za tym, aby wprowadzić go do swojej codziennej diety. Niemniej jednak często pojawia się pytanie, jakie dokładnie rodzaje miodu powinniśmy wybierać? Otóż największą popularnością cieszy się miód lipowy i wielokwiatowy. Tuż za nimi plasuje się miód gryczany – niezwykle zdrowy, jednak o bardzo charakterystycznym smaku. Warto również kupować miód z propolisem, który wspomaga naszą odporność. Zwróćmy uwagę nie tyle na rodzaj miodu, co na jego pochodzenie. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele słoików, w których zamknięty został miód azjatycki. Nie jest to najlepszy wybór – zwykle zawiera on dodatek sztucznych substancji, za to niewiele właściwości zdrowotnych. Dobrym rozwiązaniem jest więc kupowanie miodu bezpośrednio od zaufanego pszczelarza. Dzięki temu mamy pewność, że w słoiczku znajduje się jedynie to, co najcenniejsze. Oczywiście, nie każdy ma dostęp do lokalnej pasieki – w takim przypadku możemy posiłkować się sklepami internetowymi bądź wybierać miody z nieco wyższych półek marketowych. Pamiętajmy, aby pochodziły one wyłącznie z krajów europejskich, a najlepiej z Polski.

Dlaczego warto jeść miód każdego dnia?

Jak już wiemy, miód jest dobry na wszystko, zatem zdecydowanie warto wprowadzić go do swojej codziennej diety. Idealnie zastąpi on słodkie dżemy czy kremy czekoladowe, które uwielbiają nie tylko dzieci. Możemy spożywać go w różnych formach, choć najczęściej znajduje się on na porannych kanapkach. Niemniej jednak dodamy go również do musli, placków czy lodów. Jak się okazuje, miód może nie tylko poprawić naszą odporność i samopoczucie, ale i sprawić, że nabierzemy nowej energii do życia. Powodem jest fakt, iż zawiera on sporo kalorii, a jednocześnie węglowodanów. Nie powinniśmy spożywać go w nadmiernych ilościach, jednak łyżeczka czy dwie miodu dziennie z pewnością nie zaszkodzą, zwłaszcza że jest on doskonałą alternatywą dla tradycyjnego cukru.

W jaki sposób nie należy spożywać miodu?

Wróćmy do tradycyjnych mikstur, które babcie podawały nam w czasie przeziębienia czy grypy. Najczęściej było to mleko bądź herbata z dodatkiem miodu. Smaczne, delikatnie słodkie, a przy tym pełne cennych właściwości. Tyle tylko, że miód, aby mógł je zachować, nie może zostać podgrzany do temperatury wyższej, niż 40 stopni. Zasada jest więc prosta – dodajemy do wyłącznie do przestudzonych płynów bądź do potraw spożywanych na zimno. Wszelkiego rodzaju miodowniki czy mięsa w marynatach miodowych smakują doskonale, jednak nie wspomagają naszego zdrowia. Jak się okazuje, miód możemy spożywać całkiem bezpiecznie prosto ze słoika – nie wpływa to na jego właściwości, choć dla niektórych problemem może być bardzo słodki smak tego specyfiku. Unikajmy natomiast dodawania miodu do gorącego mleka czy herbaty – tego typu napój z pewnością nie pomoże nam poradzić sobie z infekcją sezonową. Dodatkowo miód, pod wpływem wysokiej temperatury, może zmienić swój smak. W pewnych sytuacjach łatwo dostrzec, że tego rodzaju gorący napój nie będzie tak smaczny jak w przypadku, gdy dodamy miód do chłodniejszej cieczy. Pamiętajmy o tym, tak aby miód zawsze był dla nas i dla członków naszej rodziny pełnowartościowy.

- Advertisment -

Ministerstwo Infrastruktury o planach związanych a autostradą A4. Od 2027 roku przejazdy mają być darmowe

Ministerstwo Infrastruktury potwierdziło, iż nie zamierza przedłużać umowy z obecnym zarządcą odcinka autostrady A4 Kraków - Katowice, Stalexportem. Po wygaśnięciu umowy koncesyjnej, autostrada przejdzie...

Motoserce biło na Rynku

XVI Edycja Motoserca odbyła się w sobotę 18 maja na jaworznickim Rynku. Motoserce to wydarzenie, które ugruntowało swoją pozycję w kalendarzu imprez w naszym mieście....

„Rolkuj po nadzieję”, czyli pasjonaci rolkowania w akcji

"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła się w sobotę 18 maja na Sosinie. „Rolkuj po nadzieję”...