Burgery są klasycznym daniem, które świetnie smakuje o każdej porze roku. Choć przez wielu uznawane są one za fast foody, to tak naprawdę nie mają za wiele z nimi wspólnego. Dobrą wiadomością jest to, że burgery mogą być nawet częścią zdrowej diety, dobrze zbilansowanej, w szczególności gdy próbuje się różnych źródeł chudego białka oraz pożywnych dodatków.
Dlaczego burgery mogą być dobrym wyborem?
Wartość odżywcza burgerów, które można zjeść między innymi w https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/katowice/, różni się od wielkości i sposobu spożycia oraz dodatków. Burgery mogą być doskonałym źródłem białka, minerałów i witamin. W ich składzie można znaleźć żelazo, witaminę B12 i cynk, co wspomaga syntezę DNA i wspiera układ odpornościowy.
W zależności od chudości burgerów niektóre z nich mogą mieć wyższą zawartość tłuszczów nasyconych niż inne, a jeśli problemem jest cholesterol, dobrym pomysłem będzie wybranie produktów o niższej zawartości tłuszczu. Dodanie bułki do burgera może dodać węglowodany i błonnik, a także około 150 kalorii, a ser i przyprawy mogą się nieco różnić w zależności od preferencji.
Jakie są alternatywy dla burgerów z wołowiną?
Pod względem wartości odżywczych zawartość białka w burgerach z indyka, kurczaka lub łososia, które serwuje Pasibus w Katowicach, jest porównywalna do burgera wołowego o podobnej wielkości. Hamburgery z indyka i kurczaka mogą być nieco chudsze w zależności od rodzaju użytego (np. 85% lub 90%), a hamburgery z łososia mają wyższą zawartość zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3.
Wegetariańskie warianty burgerów robione ze zbóż, fasoli i innych warzyw mogą mieć mniej białka w porównaniu z ich odpowiednikami pochodzenia zwierzęcego, ale co istotne, zawierają więcej błonnika oraz węglowodanów. Inne alternatywne wersje hamburgerów to te, które zrobione są z groszku, fasoli, czy ryżu. Chociaż są nieco mniej przetworzone to stanowią kolejną alternatywę dla tych, którzy nie chcą rezygnować ze swojego ulubionego dania, ale jednocześnie też chcą zadbać o większą ilość posiłków roślinnych w swojej diecie.
Jak uzyskać zdrowsze opcje burgerów?
Warto nieco zdekonstruować swojego burgera, aby uzyskać satysfakcjonujący posiłek. Należy pomyśleć o swoim źródle białka o tym, gdzie i jak chce się dodać warzywa do dania i jak można uzyskać dodatkowe źródło błonnika lub złożonych węglowodanów. Trochę tłuszczu z cienkiego plasterka awokado lub sera może także poprawić smak i nadać burgerowi większej sytości.
W zależności od poziomu głodu możesz sprawić, by posiłek był nieco mniej sycący, używając tylko połowy bułki lub umieszczając burgera na podłożu z zieleniną, lub poprzez dodanie więcej nadzienia zamiast mięsa – trochę sera lub awokado. Przyprawy takie jak ketchup czy sosy mogą zawierać dużo cukru, więc należy uważać podczas dodawania ich do burgera. Można także spróbować innych aromatycznych dodatków, jak pikle lub marynowana cebula.