niedziela, 5 maja, 2024

Jakie produkty można pakować próżniowo?

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneJakie produkty można pakować próżniowo?

Jakie produkty można pakować próżniowo?

- Advertisement -

Pakowanie próżniowe usprawnia pracę w kuchni zarówno domowej, jak i profesjonalnej. Możliwość zapakowania produktów i dania im dłuższego życia jest zbawienne po wielu imprezach rodzinnych, świętach czy podczas prowadzenia restauracji.

Pakowanie próżniowe usprawnia pracę w kuchni zarówno domowej, jak i profesjonalnej. Możliwość zapakowania produktów i dania im dłuższego życia jest zbawienne po wielu imprezach rodzinnych, świętach czy podczas prowadzenia restauracji. Do pakowania próżniowego używa się worków moletowanych – jednak czy wszystkie produkty możemy pakować próżniowo? Sprawdź.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie sausage-4502056_1920-1-1024x683.jpg

Zgrzewarki próżniowe – dla domu i restauracji

Wykorzystywane są zarówno w profesjonalnej kuchni, jak i domowej. Wszystko dlatego, że z problemem zbyt dużego wyrzucania żywności mierzą się nie tylko restauratorzy, ale także gospodynie domowe. Jest to o tyle kłopotliwe, że po świętach czy podczas rodzinnych imprez zostaje nam bardzo dużo jedzenia, które niestety coraz częściej wyrzucamy. Dlatego pakowarki próżniowe są nieocenionym skarbem w każdej kuchni.

Jakie produkty pakujemy?

Wszelkie produkty spożywcze i… niespożywcze też! Mało kto wie, że pakować można także dokumenty, tkaniny czy inne wartościowe rzeczy, które chcemy uchronić przed wpływem czynników zewnętrznych.

Produkty spożywcze, które można pakować w zgrzewarce:

  • Pieczywo, ciasta, wypieki i inne słodkości,
  • Owoce, gotowane warzywa, świeże warzywa,
  • Gotowe dania, zupy, gulasze, pierogi i inne,
  • Sery: żółte, białe i inne,
  • Mrożone produkty,

Worki moletowane – bezpieczne dla żywności

Worki tłoczone jednostronnie wykonane są w 100% bezpiecznej folii PA/PE, której grubość to 105 mikronów. Sprawdzają się doskonale przy pakowaniu produktów spożywczych. Cała magia działania pakowarki oraz tych worków, to usunięcie dostępu powietrza do produkty, co zapewnia ograniczenie występowania bakterii, które psują żywność. Jednak należy pamiętać, że produkty zapakowane próżniowo nie mają daty nieograniczonej przydatności do spożycia. Pomimo, że jest ona znacznie wydłużona, to warto zorientować się, które produkty lepiej trzymać w lodówce lub zamrozić (po uprzednim próżniowym spakowaniu).

- Advertisment -

Pożar samochodu w Byczynie

Pożar w Jaworznie Byczynie. Palił się samochód osobowy. Do zdarzenia doszło około godz. 16.30. Dokładnie o 16.36 dyżurny jaworznickiej straży pożarnej przyjął zgłoszenie o pożarze...

Oczywista Nieoczywistość – Wielka Góra

Z perspektywy człowieka dorosłego wszystko to co niegdyś wydawało się duże czy niemal olbrzymie, dziś zdaje się być zaskakująco małe. Zupełnie jakby otaczająca nas...

Wybory do Parlamentu Europejskiego. Kto będzie kandydował z woj. śląskiego?

Za nieco ponad miesiąc, bo 9 czerwca, odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Z 13 okręgów zostanie wybranych 53 europosłów. Kto kandyduje do PE...