Reklama

Jakie zalety ma szklana karafka filtrujaca?

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
01/10/2024 11:53

W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i konieczności dbania o zdrowie, wybór odpowiedniego sposobu filtracji wody staje się kluczowy. Szklana karafka filtrująca to wyjątkowe rozwiązanie, które nie tylko skutecznie oczyszcza wodę, lecz także łączy w sobie elegancję i funkcjonalność. W tym artykule przyjrzymy się sposobowi jej działania oraz jej przewagą nad tradycyjnymi dzbankami filtrującymi. Zachęcamy do lektury, aby dowiedzieć się, jak znacząco inwestycja w karafkę filtrującą może poprawić jakość codziennego życia.

Dlaczego warto zainwestować w szklaną karafkę filtrującą?

Korzyści z używania szklanej karafki filtrującej są nieocenione, zwłaszcza w kontekście zanieczyszczenia środowiska i potrzeby stałego dbania o jakość spożywanej wody. Szklana karafka filtrująca to nowoczesna inwestycja w zdrowie, która skutecznie eliminuje zanieczyszczenia, zapewniając czystą i smaczną wodę. Karafka filtrująca wykorzystuje w pełni naturalne wkłady, które posiadają udokumentowaną skuteczność w usuwaniu ponad 80 różnych zanieczyszczeń.

Dzięki karafce , zapewniasz sobie i swoim domownikom dostęp do zdrowej i bezpiecznej wody, wolnej od toksyn i innych szkodliwych substancji. Karafka wykonana jest ze szkła boro-krzemowego, które jest znacznie bardziej odporne na urazy mechaniczne, niż klasyczne szkło krzemowe, a do tego jest odporne na działanie wysokich oraz niskich temperatur. Karafkę w odróżnieniu od plastikowych dzbanków można myć w zmywarce. Ponadto, jej elegancki wygląd sprawia, że stanowi ona stylowy dodatek do każdej kuchni. Komfort i wygoda użytkowania czynią ją bezkonkurencyjną na rynku.

Jak działa szklana karafka filtrująca wodę?

Działanie szklanej karafki filtrującej opiera się na przelewowej technologii filtracji wody, która przy zachowaniu znakomitej skuteczności oczyszczania, dodatkowo zapewnia dużą szybkość filtracji (nawet do 2l / min). Dla porównania, dzbanki filtrujące korzystają z grawitacyjnej technologii oczyszczania wody, która jest znacznie wolniejsza i pozwala na filtrowanie ok. 0,3l  wody w ciągu minuty. 

Kluczowym elementem karafki jest specjalny wkład filtracyjny, który jest w 100% naturalny i podlega biodegradacji. Wkład zbudowany jest ze skorupy kokosa, a dodatkowo zawiera kulki mineralne, które alkalizują wodę tj. podnoszą jej pH. Jest to szczególnie cenne, ze względu na specyfikę polskiej diety, która może zakwaszać organizm. Woda alkaliczna posiada wiele prozdrowotnych właściwości - m.in. odkwasza organizm, poprawia metabolizm, odporność oraz wspomaga procesy regeneracyjne.

Karafka filtrująca oczyszcza wodę podczas gdy ta przepływa przez wkład. Czyli po napełnieniu karafki wodą z kranu, po jej przechyleniu w celu nalania do wybranego naczynia, woda przepływając przez wkład filtrujący, musi się przez niego “przecisnąć”. Ze względu na budowę wkładu, zanieczyszczenia już o wielkości od 2 mikrometrów zostają wyłapane i nie trafiają dalej do naszej wody.

Dlaczego szklana karafka jest lepsza od tradycyjnych dzbanków?

Przewaga szklanej karafki nad dzbankami filtrującymi jest widoczna na wielu płaszczyznach. Jednym z kluczowych aspektów jest materiał z jakiego została wykonana. W przeciwieństwie do tworzywa sztucznego, z którego zrobione są tradycyjne dzbanki filtrujące, szkło nie transmituje zanieczyszczeń i nie skaża wody mikroplastikiem. Również w momencie, gdy chcemy zrezygnować z produktu, jako odpad nie generujemy kolejne plastiku. Karafka korzysta z naturalnych, biodegradowalnych wkładów, podczas gdy wkłady wykorzystywane w dzbankach wyrzucane są do śmieci zmieszanych, przyczyniając się do dalszego wprowadzania plastiku do środowiska naturalnego. 

Karafka w procesie filtrowania wody, podnosi jej poziom pH, a dodatkowo nie usuwa z wody ważnych dla zdrowia minerałów.W przypadku dzbanków, znaczna ich część wykorzystuje żywicę jonowa lub kationową, które zmiękczają wodę. Miękka woda, choć znacznie lepsza dla naszego agd niż woda twarda, o tyle w kwestii diety, zdecydowanie zdrowsza i bardziej wartościowa jest woda bogata w minerały. 

Skuteczność filtracji obu produktów jest prawdopodobnie jednym z najistotniejszych punktów porównania dla każdego użytkownika. W przypadku karafki, posiada ona udokumentowaną skuteczność w usuwaniu ponad 80 różnych zanieczyszczeń, w tych chloru i jego pochodnych, metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, rdzy, piasku oraz azotanów czy azotynów. Większość dzbanków filtrujących koncentruje się na poprawie smaku i zapachu wody, w niewielkim stopniu ograniczając ilość pozostałych zanieczyszczeń. 

Ostatnim, ważnym do poruszenia punktem porównania jest kwestia ekonomii. Typowy wkład wykorzystywany w dzbanku filtrującym posiada wydajność na poziomie ok. 150 l wody. Wkłady wykorzystywane w karafce pozwalają przefiltrować ok. 600 l wody. Koszt zakupu każdego z filtrów w przeliczeniu na wydajność wypada korzystniej po stronie karafki, a dodatkowo produkujemy 4 razy mniej odpadów.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do