Reklama

Konkurs kulinarny - potrawa z jabłek + rozstrzygnięcie

AWAP
26/08/2014 11:10

Jabłka – spośród wszystkich owoców Polacy wybierają najchętniej, zwłaszcza w ostatnim czasie, gdy ich konsumpcja stała się bardzo popularna. Jednakże spożycie tych owoców wpływa korzystanie nie tylko na stan krajowej gospodarki, lecz przede wszystkim na nasze zdrowie. Są one źródłem wielu substancji odżywczych.


Odmian jabłek jest bardzo wiele, tak samo i pomysłów na ich przyrządzenie. Wykorzystywane są do przetworów, ciast, tart, sałatek, a także wielu dań obiadowych.


A Wy w jakiej postaci lubicie je najbardziej? Prześlijcie do nas przepis na danie, którego składnikiem jest jabłko na adres: [email protected] do wtorku (2.09) do godz. 10:00.


Autora najlepszego przepisu nagrodzimy kuponem do Borowej Chaty w wysokości 50 złotych.
Miło nam będzie jeśli na fotografii uwieczniona będzie również osoba przygotowująca potrawę.


Wyniki konkursu zostaną opublikowane na portalu jaw.pl (wtorek) oraz na łamach gazety „Co Tydzień” (środa).

W tytule wiadomości należy wpisać: „konkurs kulinarny”, a w treści podać: imię i nazwisko, adres oraz telefon kontaktowy.

W drugiej edycji naszego konkursu kulinarnego, prosiliśmy o nadsyłanie przepisu na potrawę z grilla – nagrodzona zostaje Pani JOANNA KASPRZAK. Po kupon zapraszamy do naszej redakcji na ul. Św. Barbary 7.
Serdecznie gratulujemy!

Steki z halibuta z ziemniakami i sałatką

Steki z halibuta mają wielką zaletę - nie trzeba ich wcześniej przyrządzać. Bez marynat i specjalnych przypraw smakują tak samo dobrze. Nie napracujemy się więc jeśli chodzi o obiad z pieczonym halibutem w roli głównej - wystarczy włożyć do piekarnika i nastawić czas. Więcej nie trzeba.
Proponowany przeze mnie w przepisie ser Oud Brugge to spełnienie dla ceniących sobie nie tylko smak, ale i aromat seromaniaków (i nie tylko, oczywiście). Z powodzeniem może go jednak zastąpić Formaggio Ubriaco albo Asiago.



Składniki (porcja dla 1 osoby):
- dwa mini steki z halibuta
- cztery ugotowane ziemniaki
- szpinak do przybrania
- koperek
- sól
- masło
- przyprawa Alaska
Sałatka:
- 100g rukoli
- pomidor jajkowy
- ser
- mała kostka sera Oud Brugge
- czerwona cebulka
- sos pesto zielone

Halibuty posypujemy przepraw i solą, pieczemy na grillu ok. 20 minut. Ziemniaki polewamy roztopionym masłem i posypujemy koperkiem. Rukolę, pokrojone w kostkę: pomidora, cebulę i ser wrzucamy do salaterki, mieszamy z sosem. Podajemy na świeżo.

[vc_facebook type="standard"]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do