Reklama

KONKURS KULINARNY – przepis na potrawę z grilla + ogłoszenie wyników

AWAP
12/08/2014 11:30

Sezon wakacyjno-urlopowy, to doskonały czas na spotkania towarzyskie przy grillu. Odkąd wymyślono grill, podbił on tak naprawdę serca i podniebienia smakoszy na całym świecie.
Mięso prosto z gorącego rusztu może występować w różnych odsłonach i konfiguracjach – z zdrową sałatką, z warzywami w postaci szaszłyków, z dodatkiem świeżych ziół bądź sosów, które dodatkowo potęgują smak naszej potrawy. Możliwości jest cała gama...


A Wy co najchętniej wrzucacie na ruszt? W tym tygodniu prześlijcie do nas przepis na Waszą ulubioną potrawę z grilla wraz ze zdjęciem na adres: [email protected] do wtorku (19.08) do godz. 10:00.
Autora najlepszego przepisu, który pobudzi nasze kubki smakowe nagrodzimy kuponem do Borowej Chaty w wysokości 50 złotych.
Miło nam będzie jeśli na fotografii uwieczniona będzie również osoba przygotowująca potrawę.


Wyniki konkursu zostaną opublikowane na portalu jaw.pl (wtorek) oraz na łamach gazety „Co Tydzień” (środa).

W tytule wiadomości należy wpisać: „konkurs kulinarny”, a w treści podać: imię i nazwisko, adres oraz telefon kontaktowy.

W ubiegłym tygodniu, w pierwszej edycji naszego konkursu kulinarnego, prosiliśmy o nadsyłanie przepisu na letni deser - nagrodzony zostaje Pan Arkadiusz Parusel. Po kupon zapraszamy do naszej redakcji na ul. Św. Barbary 7. Serdecznie gratulujemy!

Przepis na letni deser: MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY I SERA TALAGGIO NA JADALNEJ ZIEMI



Jadalna Ziemia :
200 g białego cukru
75 ml zimnej wody
80 g posiekanej czarnej czekolady min. 60% kakao
50g orzechów włoskich
1/4 łyżeczki soli
15 g brązowego cukru
60 g białej czekolady
20 g kakao
60 ml oleju z orzechów


W zimnej wodzie rozpuść cukier i doprowadź syrop do temp. 135 stopni, zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czarną czekoladę. Nieustannie mieszaj, aż czekolada wchłonie cały syrop -początkowo czekolada będzie się rozpuszczać i w niczym nie przypomina końcowego efektu, w miarę stygnięcia zaczną robić się grudki, mieszamy, siekamy aby grudki jak najbardziej się pokruszyły. Wysyp powstałe grudki na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj orzechy, na suchej patelni upraż posiekane orzechy ok. 4 minuty, lekko przypieczone orzechy posyp solą i potrząśnij kilka razy, następnie dodaj cukier i mieszaj do momentu kiedy orzechy pokryją się karmelem. Wysyp orzechy obok czekoladowych gródek do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i na papierze do pieczenia ułóż białą czekoladę, czekoladę umieściłam w nagrzanym piekarniku na ok. 15 minut co jakiś czas mieszając, czekolada pięknie się w tym czasie skarmelizuje. Wymieszaj białą skarmelizowaną czekoladę, grudki ciemnej czekolady i przygotowane orzechy, dodaj odrobinę soli, która niesamowicie wzbogaca smak mieszanki, kakao i olej.


Krem:
100 g białej czekolady
30 g sera taleggio
6 ziaren białego pieprzu
200 ml śmietanki 36%
1 łyżeczka żelatyny


Robimy krem. Rozpuszczamy czekoladę z serem w kąpieli wodnej. Dodajemy rozgniecione ziarenka pieprzu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę namaczamy w 3 łyżeczkach zimnej wody, podgrzewamy, aż się rozpuści, i studzimy. Łączymy śmietanę z lekko ostudzoną masą czekoladowo-serową i żelatyną. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Na talerz sypiemy łyżkę ziemi jadalnej, układamy na niej dwie gałki musu. Dekorujemy miętą, kwiatami ogórecznik i świeżą figą.
Smacznego!
Arkadiusz Parusel


[vc_facebook type="standard"]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do