Reklama

Kulinarne podróże po Jaworznie - Pełna Micha

AWAP
16/11/2017 08:00

Polska kuchnia może być zdrowa i urozmaicona. Różnorodność potraw i pysznych smaków dań tradycyjnych zachęca do wizyt w jaworznickich restauracjach.


Polska kuchnia domowa w restauracji „Pełna micha

Nie ma takich, którzy nie lubią domowej kuchni niczym u mamy, a może u babci. Nic więc dziwnego, że proponująca domową kuchnię „Pełna micha” zyskuje grono stałych zadowolonych klientów. Restaurację prowadzi Krzysztof Kucharz, kucharz z zamiłowania jak mówi o sobie. Wprawdzie pan Krzysztof jest właścicielem restauracji, ale decyzje w kuchni należą do jego mamy Józefy. Stąd też „Pełna chata” to dosłownie pyszna kuchnia jak u mamy – każdego dnia inny obiadek. Codzienny zestaw obiadowy (za ledwie 13 złotych) to domowe zupy i drugie dania. Wśród zup barszcz, pomidorowa, grochowa, kapuśniak i żurek na domowym zakwasie. Tylko na niedzielę przygotowywany jest rosół. Ale jaki! Z trzech gatunków mięs – z kurczaka, wołowiny i kaczki.

Drugie dania restauracja proponuje też różnorodne – udko z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, najbardziej popularny schab z ziemniaczkami i kapustą zasmażaną. Mielony jest oczywista tradycyjny, za to rolada wieprzowa ma nadzienie autorskie – z mięsa mielonego, cebulki i ogórka kiszonego. De volaille nadziewany jest serem żółtym i masełkiem. Klasyczny z natką pietruszki wzięcia nie ma. Można zamówić zestaw mięs pieczonych – karczek lub schab nadziewany śliwkami lub morelami. W piątki tradycyjnie musi być rybka – w panierce klasycznej morszczuk lub mintaj. W pierogach też można powybierać – mogą być ze szpinakiem i białym serem, tradycyjne ruskie, z dwoma gatunkami mięs – wieprzowym i wołowym. Lubiane też są pierogi z kapustą i grzybami leśnymi (najczęściej to podgrzybki) oraz te z kapustą i mięsem.

Skwareczki też powstają w restauracyjnej kuchni. Na słodko serwowane są pierogi z serem białym, jagodami lub truskawkami. Polewane są masełkiem lub śmietaną. Krokiety mają farsze takie same jak te do pierogów. Naleśniki podaje się wyłącznie na słodko – z serem, owocami lub nutellą. Jednym słowem palce lizać. Pełna micha wprowadza też do menu: gołąbki, fasolkę po bretońsku i flaczki.

Miłym urozmaiceniem obiadu może być lektura książek z restauracyjnego kącika czytelnika i prasy z kącika prasowego. Maluchy mają dla siebie kącik do zabawy, a więc wszystko jak w domu.

Restauracja organizuje chrzciny, stypy, zabawy, komunie i urodziny. Oferuje też catering. Istnieje możliwość zamówienia potraw na wigilijny stół. „Pełna micha” zaprasza.

Restauracja „Pełna micha”, Jaworzno, ul. Słowackiego 11, tel. 604 172 452

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do