Reklama

W czym jest kolagen? Porównujemy produkty

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
06/09/2024 02:42

Kolagen to białko zwierzęce. Zawierają go produkty spożywcze, takie jak ścięgno wołowe (7,5 g kolagenu w 100 g), udo kurczaka ze skórą (2,5 g kolagenu w 100 g) czy schab wieprzowy (1,9 g kolagenu w 100 g). Źródłem kolagenu może być również żelatyna, która zawiera nawet 85-90% kolagenu w 100 g.

Porównujemy produkty z kolagenem

Kolagen występuje we wszystkich organizmach zwierzęcych, także w ludzkim, w którym kolagen stanowi ok. 30% wszystkich białek. Najwięcej kolagenu zawierają: skóra, kości, stawy, chrząstki, naczynia krwionośne. Analogicznie tego rodzaju produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego mogą być źródłem kolagenu w diecie człowieka.

Spośród powszechnie dostępnych produktów spożywczych najwięcej kolagenu zawiera żelatyna. To bezbarwne, bezwonne białko zwierzęce, które wytwarza się podczas gotowania kolagenu: ze skór, ścięgien i kości zwierząt, np. ryb, świń albo bydła. Źródłem kolagenu w Twojej diecie mogą być zatem np. galaretki owocowe na bazie żelatyny.

Większość naturalnych źródeł kolagenu nie jest apetyczna dla przeciętnego konsumenta. To w głównej mierze mięso poprzerastane błonkami, spożywane ze skórą. Dlatego też najwięcej kolagenu zawierają m.in.:

  • ścięgna wołowe – ok. 7,5 g w 100 g produktu,
  • udka kurczaka ze skórą – ok. 2,5 g w 100 g produktu,
  • schab wieprzowy – ok. 1,9 g w 100 g produktu,
  • żebra wołowe – ok. 1,6 g w 100 g produktu,
  • boczek wieprzowy – ok. 1,6 g w 100 g produktu,
  • łopatka wołowa – ok. 1,3 g w 100 g produktu,
  • szynka wieprzowa – ok. 1,2 g w 100 g produktu.

Możesz dostarczać swojemu organizmowi kolagen, także spożywając buliony gotowane na kościach szpikowych, kurzych łapkach i podrobach. Tzw. bulion kolagenowy zawiera ok. 1,15 g kolagenu w 100 g.

Zawartość kolagenu to nie wszystko – o wchłanianiu peptydów kolagenowych

Chociaż w 100 g żelatyny znajduje się ok. 85-90 g kolagenu, wcale nie oznacza to, że tyle samo trafi do organizmu spożywającej ją osoby. Kolagen naturalnie występujący w żywności ma stosunkowo wysoką masę cząsteczkową: od 100 000 do 400 000 DaltonówZ tego powodu gorzej się trawi, a jego przyswajalność wynosi poniżej 10%.

Jak wskazuje ekspertka Martyna Wawrzynowska – warto spożywać naturalne źródła pokarmowe kolagenu, ale bardziej zauważalne efekty może przynieść suplementacja.

W suplementach diety z kolagenem stosowane są hydrolizaty, czyli peptydy kolagenowe podzielone na znacznie mniejsze cząsteczki. Wybierając wysokiej jakości produkt o potwierdzonej masie cząsteczkowej poniżej 5000 Daltonów, możesz zyskać przyswajalność kolagenu nawet powyżej 90%!

Dobre suplementy diety mogą dostarczać nawet 5-10 g kolagenu w 1 porcji. Ponadto w takich produktach znajdują się też inne składniki wspomagające produkcję kolagenu w organizmie, takie jak: witamina C, cynk, krzemionka.

Na koniec warto wziąć jeszcze pod uwagę, że naturalne źródła pokarmowe kolagenu mogą obfitować także w inne składniki, niekoniecznie korzystne dla naszego zdrowia. Mowa przede wszystkim o tłuszczach nasyconych, które spożywane w nadmiarze mogą powodować np. niepożądany przyrost tkanki tłuszczowej. Problem ten rozwiązuje suplementacja kolagenu.

Kolagen a dieta roślinna

Niestety, kolagen to białko zwierzęce, więc nie występuje w roślinach. Jedząc warzywa czy owoce, możesz jednak wspierać produkcję kolagenu w swoim organizmie. Określenie kolagen w ziołach utarło się pewnie też ze względu na występowanie niektórych aminokwasów w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Aminokwasy to niezbędne składniki budulcowe kolagenu.

Wybrane zioła i warzywa, np. kapusta i szpinak zawierają prolinę, czyli aminokwas bardzo ważny dla zdrowej skóry. Z kolei źródłem hydroksyproliny są owoce cytrusowe, papryka oraz pietruszka.

Osoby zwiększające spożycie kolagenu w codziennej diecie, powinny dbać także o odpowiedni dobór warzyw i owoców na swoim talerzu. Produkcję kolagenu wspiera m.in.:

  • witamina C – zawierają ją m.in. papryka, owoce jagodowe, warzywa kapustne i cytrusy,
  • witamina A – występuje w dyni, marchwi, batatach, mango oraz morelach,
  • witamina E – jej dobrym źródłem są migdały, orzechy laskowe, awokado oraz nasiona słonecznika,
  • miedź – znajduje się np. w ostrygach, orzechach nerkowca i ciemnej czekoladzie,
  • cynk – obfitują w niego pestki dyni, soczewica, orzechy i jaja.

W czym jest kolagen? Podsumowanie

Wyłączne źródło kolagenu to produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak skóraścięgnakościżelatyna i buliony. Możesz kolagen dostarczać swojemu organizmowi, także stosując suplementy diety. Ich zaletą jest łatwiejsze spożycie lepsze wchłanianie kolagenu, który podzielono na mniejsze cząsteczki. Choć kolagen nie występuje w roślinach, niektóre warzywa i owoce zawierają składniki niezbędne do jego produkcji w naszym organizmie, np. witaminę C, cynk oraz miedź.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do