Reklama

Wyślij do nas zdjęcie swojego posiłku + rozstrzygnięcie konkursu

AWAP
02/09/2014 10:34

  W kolejnej edycji konkursu kulinarnego prosimy o nadsyłanie do nas zdjęć przygotowanych przez Państwa posiłków. Mogą to być lekkie i zdrowe śniadania, pożywne obiady, kolorowe desery czy wytworne kolacje - pełna dowolność. Fotografie należy przesyłać na adres: [email protected] do wtorku (9.09) do godz. 10:00.


A utora zdjęcia, które pobudzi nasze kubki smakowe nagrodzimy kuponem do Borowej Chaty w wysokości 50 złotych.


Wyniki zostan ą opublikowane na portalu jaw.pl (wtorek) oraz na łamach gazety "Co Tydzień" (środa).


W tytule wiadomości należy wpisać: "konkurs kulinarny", a w treści podać: imię, nazwisko i telefon kontaktowy.

W poprzednim tygodniu, prosiliśmy o nadsyłanie przepisu z wykorzystaniem jabłek – nagrodzona zostaje Pani EMILIA JANOWSKA. Po kupon zapraszamy do naszej redakcji na ul. Św. Barbary 7.
Serdecznie gratulujemy!


Ciep ła szarlotka z gałką lodów śmietankowych


Najsmaczniejsza jest zawsze tradycja, ale moim zdaniem jeszcze smaczniej i ciekawiej z nutk ą pewnego urozmaicenia.



Szarlotka:

4 żółtka
3 szklanki m ąki tortowej
1 szklanka cukru
1 paczka margaryny
3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli

W/w sk ładniki wyrobić na jednolitą masę. Następnie podzielić ciasto na dwie części (na spód blachy większa część).

1,5 – 2 kg jab łek (renet)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
2-3 łyżki żelatyny spożywczej
4 bia łka

Jab łka zetrzeć na grubej tarce, dodać do nich cynamon, bułkę tartą oraz białka ubite z cukrem i wymieszane z żelatyną.

Tak przygotowane jab łka wyłożyć na rozwałkowaną pierwszą większą część ciasta. Następnie przykryć rozłożone jabłka drugą częścią ciasta. Włożyć do piekarnika i piec około godziny.

Po wyj ęciu z pieca opruszyć ciasto cukrem pudrem i ... Voil à

Podawa ć ciepłą (po ostygnięciu kawałek ciasta można nieco podgrzać w kuchence mikrofalowej) z gałką lodów śmietankowych i szczyptą fantazji w postaci np. odrobiny bitej śmietany, sosu czekoladowego bądź owocowego akcentu (truskawka bardzo pasuje, ale niestety po sezonie ).

Smacznego!

Emilia Janowska

[vc_facebook type="standard"]

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do