Gratulujemy pani Joannie Łęgowskiej, która na nasz konkurs przesłała przepis na piernik z świeżym sokiem z pomarańczy i cynamonem.
Przepis:
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
25 dag miodu
1/2 masła
2 jaja
1 łyżeczka sody
1 słoik powideł
1 przyprawa do piernika
1 szklanka mleka
1 cukier wanilinowy lub pomarańczowy
1 łyżka kakao
oraz….
1/2 szklanki rodzynek moczonych w winie czerwonym półsłodkim
1/2 szklanki mielonych orzechów
2 garście kokosu
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy aby ostygło
Resztę składników stopniowo wkładamy do miski na koniec dodajemy tłuszcz i miksujemy tak aby składniki wymieszały się .
Dodajemy bakalie i rodzynki osuszony w ręczniku jednorazowym.
delikatni mieszamy.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej biała czekoladą i cynamonem, kruszoną kawą rozpuszczalną i kakaem
Jako napój serwujemy sok wyciśnięty z 1/2 kg pomarańczy i 1 marchewki
Nagrodą w naszym konkursie jest bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.
Jeszcze tylko przez tydzień czekamy na Wasze przepisy na dania i wypieki świąteczne. Prześlijcie je na adres: konkursy.jaw@gmail.com. W treści wiadomości prosimy podać imię i nazwisko. Na Wasze kolejne przepisy czekamy do poniedziałku 2 stycznia. Zachęcamy do dołączania zdjęć potraw.
*Po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.
** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.
[vc_facebook]