piątek, 26 kwietnia, 2024

Dlaczego warto zapisać się na profesjonalny kurs baristyczny?

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneDlaczego warto zapisać się na profesjonalny kurs baristyczny?

Dlaczego warto zapisać się na profesjonalny kurs baristyczny?

- Advertisement -

 

Fachowe parzenie kawy nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Właśnie dlatego osoby planujące pracę w zawodzie baristy powinny zdecydować się na profesjonalny kurs. Dzięki niemu można zdobyć nie tylko wiedzę teoretyczną, ale również umiejętności praktyczne. Nie można również nie wspomnieć o nauce obsługi oraz konserwacji nowoczesnych ekspresów. Zaawansowane urządzenia zapewniają szeroki zakres możliwości, jednak wymagają odpowiedniego podejścia. Nie wiesz, czy kurs baristyczny jest dla Ciebie? Zapoznaj się z dalszą częścią wpisu!

Kompleksowa wiedza o kawie

Dobry barista powinien posiadać rzetelną wiedzę na temat kawy. Na kursach omawiane są wszystkie najpopularniejsze jej gatunki. Niezwykle istotne jest to, aby dowiedzieć się, jakie są ich cechy charakterystyczne. Czy ta wiedza zostanie wykorzystana w praktyce? Oczywiście, że tak! Należy wziąć pod uwagę, że barista to również sprzedawca. Powinien on przedstawić ofertę w taki sposób, aby zainteresować klienta. Im większa znajomość asortymentu, tym lepiej! Mile widziane są również rozmaite ciekawostki z branży. Ponadto, barista powinien posiadać sprawdzone informacje na temat dodatków do kaw. Goście renomowanych kawiarni oczekują przedstawienia dostępnych gatunków mleka, a także innych produktów, które wpływają na smak omawianych napojów.

Najważniejsze zasady parzenia kawy

Kurs baristy to idealna okazja na to, aby nauczyć się parzyć kawę. Niektórym wydaje się, że jest to banalne zadanie. Nic bardziej mylnego! Profesjonalista powinien sprawnie, a zarazem bezbłędnie przygotowywać wszystkie gatunki kawy, które znajdują się w ofercie. Konsystencja, smak oraz aromat naparu musi być perfekcyjny! Tutaj nie ma miejsca na wielokrotne próby, które stanowią obciążenie finansowe dla obiektu gastronomicznego. Należy wiedzieć, że najlepsze gatunki kawy bywają bardzo drogie. Właśnie dlatego wielu pracodawców jest szczególnie wyczulonych na straty. Oczywiście pomyłki zdarzają się każdemu, jednak barista nie powinien uczyć się w miejscu pracy. Pierwszym etapem jest kurs, dzięki któremu można gruntownie przygotować się do tego, aby pełnić obowiązki zawodowe. Certyfikat ukończenia szkolenia jest ceniony przez potencjalnych pracodawców, co pozwala objąć przewagę nad konkurencją.

Obsługa i konserwacja ekspresów do kawy

Kurs baristyczny daje szansę na to, aby opanować obsługę współczesnych ekspresów do kawy, które posiadają mnóstwo ciekawych funkcji. Urządzenia gastronomiczne znacząco różnią się od tych, które wykorzystywane są w warunkach domowych. Z tego względu barista powinien wiedzieć, jakie możliwości zapewnia taki sprzęt. Warto dodać, że w większości przypadków odpowiada on także za czyszczenie ekspresu. Proces konserwacji jest wieloetapowy – to dzięki niemu przez długi czas można utrzymać pożądany poziom wydajności oraz niezawodności. Błędne stosowanie sprzętu może doprowadzić do jego przedwczesnych usterek. Gromadzący się kamień lub inne osady bezpośrednio wpływają na walory smakowe oraz zapachowe przygotowywanych naparów. Dzięki kursom baristy można również dowiedzieć się, jak postępować w przypadku wystąpienia niespodziewanych awarii oraz błędów.

Coffee-Support.com Kursy baristyczne

undefined

- Advertisment -

Rozmowa z prof. Łukaszem Błaszczykiem

Jaworznicka Orkiestra Kameralna Archetti zagrała bardzo udany koncert pod batutą prof. Łukasza Błaszczyka. To ciekawe muzyczne wydarzenie działo się 21 kwietnia na scenie ATElier...

Poznać, pokochać, chronić. Gąsiorowa Góra

Gąsiorowa Góra była kolejnym celem przyrodnika Piotra Grzegorzka, który co miesiąc w cyklu Poznać, pokochać, chronić zabiera nas w podróż po przyrodniczo wartościowych miejscach...

Dzielnicowy w czasie wolnym od służby zatrzymał złodzieja

Jaworznicki dzielnicowy, będąc już po służbie, zatrzymał w sklepie złodzieja alkoholu. Ujęty na gorącym uczynku 34-latek został ukarany mandatem. Będący po służbie dzielnicowy, starszy sierżant...