Kuchnia wegetariańska i wegańska zdobywa coraz liczniejszą grupę zwolenników, którzy dobrowolnie rezygnują z jedzenia mięsa. Jednak wciąż u wielu osób pokutuje przekonanie, że dania wegetariańskie nie mogą być równie smaczne, co te z dodatkiem mięsa. Ten stereotyp przełamuje jednak kanapka klubowa w wersji wege.
- Amerykańska club sandwich
- Kanapka klubowa w wersji wege
- Inne przepisy wegetariańskie na kanapkę klubową
- Dania wegetariańskie dla smakoszy
Kanapka klubowa to jedna z najpopularniejszych na świecie kanapek – popularnością dorównuje słynnej, anglosaskiej BLT. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele składników, a zamieniając te mięsne na dodatki wegetariańskie, można otrzymać równie smaczną i prostą przekąskę, którą pokocha każdy smakosz.
Amerykańska club sandwich
Oryginalna kanapka klubowa pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, a tradycja jej przygotowywania sięga aż XIX wieku. Po raz pierwszy podano ją w jednym z nowojorskich kasyn, jako przekąskę dla tamtejszych gości, a dzięki swojej prostocie, a jednocześnie niezwykłemu smakowi, szybko zaskarbiła sobie sympatię nie tylko Nowojorczyków, ale również smakoszy na całym świecie. Club sandwich to nic innego jak kromki przypieczonego pieczywa, w oryginale chleba typu graham, przełożone świeżymi warzywami, sosami i dodatkami mięsnymi, wśród których powinien znaleźć się chrupiący boczek oraz wędlina z indyka. Obecnie chleb graham zastępuje najczęściej chleb tostowy, a kanapkę klubową wykonuje się w wielu różnych wariacjach.
Kanapka klubowa w wersji wege
Jedną z tych wariacji jest przepis na kanapkę klubową w wersji wegetariańskiej, w której szynka z indyka i chrupiący bekon zostały zastąpione tofu i roślinnymi odpowiednikami wędlin i serów. Do przygotowania tej wersji kanapki potrzebnych jest osiem kromek chleba tostowego, tofu, awokado, cebula, pomidor, cytryna, pieprz, sól, sałata rzymska, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, pasta kanapkowa (zamiennik sosów) oraz roślinne plastry, np. o smaku migdałów. Aby wegetariańska kanapka klubowa była jak najbardziej zbliżona do oryginału, na rozgrzanej patelni grillowej należy podpiec chleb tostowy. Przygotować trzeba też tofu – wystarczy pokroić je na niezbyt grube plastry i usmażyć na oleju słonecznikowym, aż będą chrupiące. Po usmażeniu najlepiej osuszyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Teraz należy przygotować warzywa – umyć i osuszyć sałatę, awokado obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie zaczęło ciemnieć, a także obrać i pokroić w krążki świeżą cebulę.
Teraz można zabrać się do przygotowania kanapki. Połowę kromek chleba tostowego należy posmarować wcześniej przygotowaną pastą, położyć liść sałaty, tofu, roślinne plastry, awokado, cebulę, a na końcu plastry pomidora. Całość warto doprawić solą i pieprzem, a także skropić odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny. Tak przygotowaną kanapkę trzeba jeszcze przykryć drugą warstwą z chrupiącego chleba tostowego. Kanapkę można przekroić na pół, a w każdy trójkąt wbić wykałaczkę, która ułatwi jedzenie. Wegetariańska kanapka klubowa będzie idealnie smakować z domowymi frytkami przygotowanymi w piekarniku lub chipsami ziemniaczanymi.
Inne przepisy wegetariańskie na kanapkę klubową
Nie da się ukryć, że wiele smaku kanapce klubowej nadają zastosowane sosy lub pasty, którymi smaruje się chleb. W wersji oryginalnej kromki pieczywa smaruje się majonezem lub dobrej jakości musztardą miodową, ale w tej roli spotkać można również ketchup, a nawet sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego! Im bardziej składniki będą się różniły od tych stosowanych w pierwowzorze, tym trudniej mówić o prawdziwej kanapce klubowej. Ważnym elementem samej kanapki są podawane do niej dodatki. Na talerzu pojawiają się więc frytki i ziemniaczane chipsy, jednak można je śmiało zastąpić zdrowszym odpowiednikiem, np. frytkami z batatów lub chipsami nie z ziemniaków, ale innych warzyw, np. jarmużu. To dobry pomysł szczególnie dla osób, które bardzo dbają o linię, ponieważ sama kanapka nie należy do lekkich dań.
Dania wegetariańskie dla smakoszy
Kanapka klubowa to tylko jedna z propozycji na dania wegetariańskie, przygotowane na bazie słynnych na całym świecie dań z dodatkiem mięsnym. W ten sposób można dowolnie modyfikować niemal każdy przepis, zastępując składniki mięsne ich roślinnymi odpowiednikami. Sprawdzone przepisy wegetariańskie można bez trudu znaleźć w internecie, m.in. na stronach producentów zdrowej żywności, którzy często zajmują się nie tylko wytwarzaniem i dystrybuowaniem produktów roślinnych, ale również przygotowywaniem na ich bazie pysznych dań wegetariańskich i wegańskich. Każdy, kto chce skończyć z boczkiem, a zaprzyjaźnić się z pomidorem i sałatą, powinien więc sięgnąć po polecane przepisy wege i spróbować pysznej i prostej kuchni bez mięsa. Zwrócenie się w stronę kuchni roślinnej można potraktować jako eksperyment, który przyniesie jedynie korzyści – roślinne przepisy są zdrowe, a przygotowane z nich dania sycące, dlatego zadowolą nawet największych zwolenników mięsa.
undefined