Reklama

Czerwone wino bezalkoholowe – sprzymierzeniec w walce o zdrowie

AWAP
27/08/2019 09:59

Czy picie wina może wpływać pozytywnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale także zdrowie? Okazuje się, że tak – jednak pod dwoma warunkami. Musi być to wino czerwone i bezalkoholowe – taki napój jest bowiem źródłem wielu cennych dla naszego organizmu substancji oraz nie zawiera szkodliwego etanolu.


Eliksir młodości


Czerwone wino bezalkoholowe można nazwać ,,eliksirem młodości” dzięki zawartości resweratrolu – silnego przeciwutleniacza. Działanie tego składnika polega m.in. na stymulacji genu SIR2, tzw. ,,genu długowieczności”. Badacze z Harvard Medical School stwierdzili również, że resweratrol jest w stanie pobudzać nasz organizm do produkcji białek chroniących przed procesami starzenia.


Sposób na sprawny mózg


Ten sam składnik, który odpowiada za przeciwstarzeniowe właściwości czerwonego wina bezalkoholowego, wpływa pozytywnie również na nasz mózg. Resweratrol spożywany regularnie podnosi poziom substancji odpowiedzialnej za ochronę neuronów przed uszkodzeniami – oksygenazy hemowej. Ponadto ten przeciwutleniacz poprawia pamięć, stymulując część mózgu zwaną hipokampem.


Ochrona przed nowotworami


Naukowcy z University of Virginia ustalili, że czerwone wino zawiera związki mogące zabijać komórki nowotworowe. Substancje te naturalnie występują w skórce czerwonych winogron. Ich działanie polega na hamowaniu produkcji białka budującego guzy nowotworowe. Picie czerwonego wina chroni w szczególności przed rozwojem raka jelita grubego.


Pozytywny wpływ na układ krwionośny


Poza resweratrolem czerwone wino zawiera także inne substancje pozytywnie wpływające na nasz organizm. Flawonoidy, obecne w napoju, skutecznie obniżają ryzyko chorób układu krążenia takich jak miażdżyca czy nadciśnienie. Zapobiegają one również odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, tym samym chroniąc przed powstawaniem niebezpiecznych zakrzepów. Udowodniono także, że flawonoidy podnoszą poziom ,,dobrego cholesterolu” we krwi.


Chroni przed infekcjami


Picie czerwonego wina zapobiega zakażeniom górnych dróg oddechowych. Ogranicza ono bowiem namnażanie się streptokoków, odpowiedzialnych za ból gardła. Okazuje się, że miłośnicy czerwonego wina przeziębiają się aż o 40% rzadziej niż abstynenci.


Zapobiega próchnicy


Te same streptokoki, które wywołują ból gardła, mogą powodować ubytki w zębach. Badania przeprowadzone m.in. przez naukowców z Centrum Medycyny Stomatologicznej Uniwersytetu w Zurychu dowiodły, że czerwone wino bezalkoholowe skutecznie eliminuje bakterie namnażające się w jamie ustnej.

undefined

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do