Reklama

Dobra jakość jaworznickiej wody

AWAP
11/08/2018 11:26


Żadna woda nie jest tak kontrolowana, jak woda z kranu. Zanim woda trafi do naszych kranów, musi przejść złożony proces uzdatniania i kontroli oraz spełniać surowe wskaźniki jakościowe zapisane w rozporządzeniu ministra zdrowia. Dodatkowo nad jakością wody w mieście czuwa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna. W samym 2017 roku laboratorium analityczne prowadzone przez wyspecjalizowany personel jaworznickich wodociągów wykonało blisko 35 tysięcy analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody. Jaworznicka woda była nawet badana przez Greenpeace w laboratorium w Exeter, na odczynnikach znacznie czulszych niż te stosowane w Polsce.

O wodzie z kranu mamy zwykle złe zdanie. To efekt naszych wieloletnich doświadczeń z czasów PRL-u, gdy z kranów leciała woda źle pachnąca i jeszcze gorzej smakująca. To wówczas kranówkę, uznaliśmy za produkt niezdatny do picia. Tymczasem dzięki licznym inwestycjom i technologiom dzisiejsza "kranówa" jest zupełnie inna niż ta sprzed lat. Można ją spożywać bezpośrednio z kranu. W swoim składzie posiada składniki mineralne takie jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, często w ilościach większych niż markowe wody butelkowe.

Na terenie Jaworzna woda produkowana jest na czterech ujęciach głębinowych – Jarosław Dąbrowski, Dobra, Galmany, Bielany, a od września 2013 roku, także na ujęciu powierzchniowym Piaskownia. Kontrola produkowanej i uzdatnionej wody prowadzona jest na każdym etapie. Próbki pobierane są i badane na wodzie surowej, wodzie uzdatnionej wychodzącej z ujęcia, w sieci oraz u odbiorców w kilkudziesięciu miejscach na terenie miasta.  Dodatkowo ujęcie Piaskownia posiada czujnik substancji ropopochodnych, który w przypadku wykrycia minimalnych, niepożądanych zjawisk w wodzie ujmowanej z Kanału Centralnego zatrzymuje całe ujęcie. Mało tego, powierzchniowa woda surowa poddawana jest laboratoryjnej kontroli oraz przechodzi przez system biomonitoringu – małże słodkowodne, których czuły organizm szybko reaguje na ewentualne zmiany zachodzące w wodzie. Do tego dochodzi ekologiczny sposób filtracji i dezynfekcji wody poprzez ozonowanie i prześwietlanie lampami UV. Tak więc, jak można zauważyć, przez kilkadziesiąt lat zmienił się sam proces uzdatniania, jak i kontroli przysłowiowej "kranówy". Do tego poczynione zostały liczne inwestycje. W samym Jaworznie przeznaczono miliony złotych na wymianę sieci  oraz zabudowę nowoczesnej infrastruktury do uzdatniania wody.

Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa dotycząca wody z kranu.  Pojawiający się biały osad w czajniku i na armaturze, to nie oznaka złej jakości wody.  To wapń, wytrącający się podczas gotowania. Widząc go, często pomstujemy na naszą wodę i nierzadko na wodociągi. Jednak czy słusznie? W przeciwnym razie spożywalibyśmy wodę jałową, pozbawioną wszelkich substancji odżywczych.

Należy także wspomnieć, iż na końcową jakość wody duży wpływ ma stan instalacji wewnętrznej w budynku wielolokalowym, czy bloku. Za tę instalację w zupełności odpowiedzialny jest właściciel lub zarządca budynku. Dla zainteresowanych, na stronie internetowej www.wodociagi.jaworzno.pl w zakładce "Jakość Wody", znajduje się informacja dotycząca podstawowych wskaźników fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody.

Źródło UM.jaworzno.pl

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do