Zarówno wyciskarki do warzyw i soków oraz blendery ręczne lub automatyczne mają tę samą zaletę - pozwalają przygotowywać zdrowe, nieprzetworzone posiłki, które zawierają ogrom witamin i substancji odżywczych. Wiele osób jednak pyta, co lepiej kupić blender czy wyciskarkę do soków.
Zamiast tostera, frytkownicy i gofrownicy w zdrowej kuchni zagościć powinna jogurtownica, wyciskarka do soków i blender. Nie każdego jednak stać na natychmiastową wymianę sprzętów albo zakupienie od razu kilku nowych urządzeń. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że każde z nich ma swoje przeznaczenie, nie każde pomoże wycisnąć sok, nie każde pozwoli przygotować pyszny jogurt. Najbardziej uniwersalny z wymienionych powyżej jest oczywiście blender i to właśnie to urządzenie najczęściej kupuje się do kuchni w pierwszej kolejności. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto jednak poznać możliwości blendera i wyciskarki do soków.
Blender ręczny ma oczywiście ograniczone możliwości, natomiast warto zwrócić uwagę, że zarówno proste, jak i bardziej rozbudowane wersje tego sprzętu pozwalają nie tylko na przygotowanie pyszcznych smoothie i koktajlów. Oprócz napojów blender pozwala na zrobienie zupy, zdrowych lodów, ciasta na naleśniki, zdrowego masła roślinnego. Można w nim zrobić pesto, różnego rodzaju dipy, a nawet ciasto na chleb (choć w przypadku tego ostatniego potrzebny jest dość zaawansowany model o dużej mocy). Przede wszystkim blendery "mielą" całość warzyw, dlatego też przygotowywane w nich napoje są wyjątkowo bogate w błonnik, a także mają więcej witamin i składników odżywczych niż tradycyjne soki. Niektórzy zwracają jednak uwagę, że podczas blendowania warzyw i owoców na smoothie, są one jednocześnie podgrzewane, co sprawia, że tracą część cennych mikroelementów.
ADG do kuchni powinno być przede wszystkim funkcjonalne, jeśli więc jesteś amatorem czystych soków, to nie inwestuj w blender. Jedynie wyciskarka do warzyw i owoców jest w stanie zapewnić ci pełnowartościowy, czysty sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny. Sokowirówka napowietrza bowiem dość mocno sok, a wysoka temperatura jej pracy może zabić część wartościowych dla organizmu witamin. Dlatego dużo lepszym wyborem jest no. wyciskarka Hurom, które produkuje gęsty sok, w sposób wydajny, a przy tym bardzo cichy. Takie napoje są bogate w witaminy i mikroelementy. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że część warzyw i owoców takich jak szpinek, pietruszka, porzeczka czy borówka, może stawić opór wyciskarce. Tego typu warzywa zdecydowanie lepiej przetwarzać w blenderze, choć część nowoczesnych wyciskarek sobie już nimi radzi.
undefined
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie