Reklama

Dwa podejścia do kawy – amerykańskie vs polskie

Jaw.pl - Jaworznicki Portal Społecznościowy
14/07/2024 01:25

Powiedzenie „co kraj to obyczaj” dotyczy również podejścia do picia kawy. Inaczej zaparzy ją Włoch, Polak, Amerykanin czy Turek. Pomiędzy poszczególnymi destynacjami różnice występują nie tylko w ogólnym podejściu do picia naparu czy jego przygotowania, ale także w atmosferze czy nawet miejscu. Sprawdź, czym różnią się podejścia do kawy Nowojorczyków i Warszawiaków.

Szybka kawa w Nowym Jorku

W Stanach Zjednoczonych najważniejsza jest ta pierwsza, poranna kawa – musi mieć dużą zawartość kofeiny, być duża i najlepiej z kawiarni tuż obok miejsca pracy czy domu. Mieszkańcy piją napar, idąc, stojąc w kolejce, w czasie jazy taksówką, metrem czy w samochodzie. W biurach kawa w dzbanku musi być zawsze, najczęściej bazą jest americano, podobne do tego, które przygotuje ekspres przelewowy. Wiele osób korzysta z kubków wielokrotnego użytku, ale część preferuje papierowe. Tutaj kawiarnie również dopasowują motywy do określonej pory roku czy sezonu, bariści piszą imiona i rysują obrazki, uwijając się za ekspresami. Nawet w sklepach spożywczych można już przy wejściu znaleźć kawę, złapać w drodze i iść na zakupy. Szacuje się, że nowojorczycy wypijają średnio 3,2 kubka kawy dziennie, ale warto wziąć pod uwagę, że są to rozmiary, które mogą mieć po 500 ml i więcej. Co ciekawe, w każdym amerykańskim domu można znaleźć dobrej klasy ekspres ciśnieniowy lub przelewowy, ale wygoda zamawiania jej w sieciówkach, design, szybka rozmowa czy szeroka oferta za niewielkie pieniądze skutecznie przyciągają klientów już od samego rana.

Dobra kawa w Polsce

W przeciwieństwie do Ameryki, gdzie kawę traktuje się bardziej jak energetyk, a podawanie jej z różnymi dodatkami już nikogo nie dziwi, o tyle w Polsce wciąż słodkie kawy wydają się dosyć egzotyczne. Zdecydowanie częściej w kubkach króluje kawa parzona w tradycyjny sposób, sporo osób sięga również po rozpuszczalne wersje, wzbogacone o mleko i cukier. Kto raz spróbował kawy z segmentu speciality z kawiarni, do dawnej formy parzenia raczej wraca niechętnie, dlatego coraz więcej Polaków sięga po kawiarkę, frenchpress czy dripper. Alternatywne metody parzenia pozwalają wydobyć z ziaren ich głębię aromatu i pełny, bogaty smak. Dają również duże możliwości dopasowania smaku i intensywności do swoich indywidualnych preferencji. Warto pamiętać, że wybierając alternatywne metody, najlepiej kawę zmielić chwilę przed zaparzeniem. Dobrze zaopatrzony sklep z kawą ma w asortymencie także wysokiej jakości młynki żarnowe ręczne lub automatyczne, a także szereg różnych akcesoriów, które są niezbędne do parzenia. 

Co łączy Polskę i Amerykę? Wciąż sporo osób będąc na mieście czy w podróży, decyduje się na zakup kawy na wynos. Coraz chętniej korzystamy z kubków wielorazowych, a także chętnie popijamy ją w pracy. Osoby, które pracują zdalnie, podobnie jak Amerykanie siadają w kawiarniach z laptopami i pracują przy kubku kawy. Wciąż jednak daleko Polakom do codziennego picia kawy z niecodziennymi dodatkami, z egzotycznymi posypkami czy do tej, parzonej na zimno.

Aplikacja jaw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo jaw.pl




Reklama
Wróć do